Krönika
”Förutom de här två så vägrar alla åka ut i skärgården”
Det var återkommande jobb på en skärgårdsö som gjorde att rörfirman till slut bestämde sig för att satsa och köpa in en båt så att de kunde göra jobb i området när som helst. Hantverkare är det ont om bland öarna och där såg företaget en lucka i marknaden.
Skärgårdsbåten ligger vid Stavsnäs på vintrarna och utgår från Strömma på sommaren. De två montörerna och fartygsbefälen Tobias Bäckström och Karl Wallin som bemannar båten benämns kanske, kanske inte, ”Bill och Bull” av chefen, Röretts vd Nicklas Strid.
Ingen dag är den andra lik i skärgården:
”Man stöter på många udda dimensioner härute”
Skärgårdsarbete:
Inspektörernas detektivarbete: Hitta alla dåliga avlopp
Han, som också är bosatt på Värmdö, hade redan haft tanken på att satsa på att jobba mer ute i skärgården men det var en slump som gjorde att planerna konkretiserades och blev verklighet.
– Det är meckigt att starta verksamhet här ute. Det har funnits så mycket jobb att göra inne i stan ändå. Men nu när det är sämre tider känns det tryggt att ha ett annat ben att stå på också: Vi ska göra ytterligare satsningar på skärgården hade vi tänkt, säger han.
Rörett hade länge återkommande uppdrag på Sandhamn, bland annat åt Seglarhotellet. Då fick installatörerna bo över på ön eftersom det var svårt att dagspendla. I stället för att låta personalen jobba på plats hela veckorna fast de egentligen bodde någon annanstans beslutade sig företaget för att starta en skärgårdsenhet som kan jobba via båt på heltid.
– Alla säger att det finns inga hantverkare i skärgården. Ja, du tjänar ju samma pengar inne i stan och det är lättare. Det har varit problem med att locka personal här ute. Vi är 30 man på firman och förutom de här två så vägrar alla åka ut i skärgården i princip, de tycker att det är skitjobbigt, säger Nicklas Strid.
Han ser att det finns ett stort behov och få som kan möta det behovet i dag. Och att det har gjort att många boende fixar själva och ordnar lösningar som kanske inte är så hållbara.
Systemskifte på landstället:
Den tysta revolutionen
– Det är dyrare att få en rörmokare här än på fastlandet. Det finns inte samma tillgång på folk helt enkelt. Vi måste ta betalt för deras löner och båten och allting sådant. Att det är mycket hemmafix kan vara en kombination av att folk vill spara pengar och att det inte finns framförhållning. Folk kommer ut till landet i maj eller på midsommar och då har massa grejer frusit sönder under vintern. Då blir det plåster och slangklämmor för att laga för det går inte att få tag på någon snabbt.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen