Logga in

”Vi bygger mycket snabbare i verkstaden än på plats”

Publicerad
25 okt 2021, 11:37

Genom tillverkning av fjärrvärme- och geoenergicentraler i den egna verkstaden får montörerna på Arildssons Rör en bättre arbetsmiljö. Samtidigt blir montagetiden på byggena mycket kortare. Nu vill de även bygga centraler åt andra rörfirmor.

Malmöföretaget Arildssons Rör har haft en egen verkstad sedan starten för snart 30 år sedan.

Fördelarna och riskerna
Redo för prefab-boomen?

Tidsbesparing och bättre arbetsmiljö
Prefab på plats kapar arbetstopparna

– Vi har lagt ner mycket energi och ekonomi på att skapa en välutrustad rörverkstad, berättar Marcus Arildsson, som i dag är med och driver företaget.

Oliwer Sjöberg spänner flänsar till huvudpumpen och till höger kollegan Jörgen Holmander. Foto: Daniel Nilsson

På senare år har Arildssons Rör börjat bygga fjärrvärme- och geoenergicentraler till både nybyggnads- och ombyggnadsprojekt i verkstaden. Panncentralerna byggs upp komplett med tankar och värmepumpar utifrån konstruktörens 3D-ritningar. Sedan monteras de delvis ner igen och transporteras till byggarbetsplatsen. bland annat med företagets egna lastbilar.

Marcus Arildsson

Montörerna slipper att trängas med andra yrkesgrupper och arbetsmiljön är mycket bättre här hos oss än ute på bygget.

– Vi bygger mycket snabbare i verkstaden än på plats. Montörerna slipper att trängas med andra yrkesgrupper och arbetsmiljön är mycket bättre här hos oss än ute på bygget, säger Marcus Arildsson.

Han ger ett exempel på den stora tidsbesparingen, ett byte av en fjärrvärmecentral som försörjer 300 lägenheter. På det traditionella sättet innebär det ungefär 1,5 veckas arbete i en undercentral på plats.

– Fastigheten blir utan både värme och varmvatten under den tiden. Det innebär att jobbet bara går att genomföra sommartid. När vi bygger hela centralen i vår verkstad behövs i regel bara en dag för att montera den i huset, säger Marcus Arildsson.

– Därmed har vi möjlighet att byta centralen även under den absolut kallaste perioden på året. Vi väljer att göra tillverkningen i verkstaden i stället för på arbetsplatsen. Stillestånden i fastigheten blir på så vis minimala.

Arildssons Rör är nu intresserade av att bygga centraler även åt andra rörfirmor. Företagen kan beställa färdiga centraler som Arildssons Rör tillverkar, levererar och monterar på plats. Eller så kan de göra montaget själva om de vill.

Ingvar Arildsson i trucken lastar fjärrvärmecentral på företagets lastbil där Marcus Arildsson tar emot den på flaket. Foto: Daniel Nilsson

Marcus Arildsson tycker att det borde finnas en efterfrågan i och med att anläggningarna blir allt mer tekniskt avancerade.

– Vilken rörfirma som helst kan i dag ta en nybyggnads- eller en renoveringsentreprenad. Men när det gäller teknikutrymmena saknar de ofta resurser för svetsarbetena. Många rörfirmor svetsar inte i rostfritt själva utan får hyra in personal till de arbetena.

Sju om sortimenten, marknaden och framtiden
Medvind för prefableverantörerna inom VVS

I de egentillverkade centralerna ingår produkter från Alfa Laval och Viessmann. Orderingången är god för tillfället.

– Vi bygger nya i verkstaden i princip hela tiden. Vi har fått beställningar på 25–30 fjärrvärmecentraler som ska levereras inom den närmaste tiden. Det är också ett par geocentraler i pipelinen, berättar Marcus Arildsson.

Fakta/Arildssons Rör

Startade 1994 som ett enmansföretag av Ingvar Arildsson. Är i dag en av Skånes största privatägda VS-installatörer med 65 anställda och omsätter 120 miljoner kronor. Är verksam inom tre segment: service, entreprenad och industri. Har huvudkontor i Malmö men utför arbeten i hela Skåne. Ingvar Arildssons son Marcus kom in i företaget 1999.