Logga in

Miss vid sprinklerjobb orsakade stor vattenskada

Publicerad
23 jun 2021, 06:00

Bytet av ett sprinklerhuvud i prestigebygget i Skellefteå gick snett. Det ansvariga VVS-företaget måste nu återställa allt. 

Mer om Skellefteås kulturhus
Installationerna har höga krav

Chefredaktören om en törstig marknad
”Det skriks efter fler sprinklermontörer än fotbollsproffs”

Det blev minst sagt en kalldusch för VVS-montören som skulle byta ett felande sprinklerhuvud under det pågående bygget av Sara kulturhus i Skellefteå. Inför åtgärden hade montören stängt av och tömt en sektion av sprinklersystemet. 

– Men det blev fel sektion, så när sprinklerhuvudet togs loss forsade vattnet ut. Montörerna blev säkert både blöta och rädda, säger Martin Lindfors, installationsledare VVS hos Skellefteå kommun. 

Händelsen inträffade i början av juni i den blivande personalmatsalen på plan 4 i kulturhuset. Sedan dess har åtgärder pågått för att torka huset. Bland annat har isoleringen mellan bjälklagen tagits upp. Avfuktare är utställda på våningen under, för att kontrollera fuktigheten i taket där. 

– Besiktningen som gjorts visar att det var ett omfattande läckage, men det behövs troligen inte någon ytterligare rivning, säger kommunens byggledare Erik Johansson. 

Han tror inte heller att invigningen av kulturhuset kommer att försenas på grund av händelsen. Det går att inviga huset även om personalmatsalen inte är helt klar. 

Jobbigast blir det för VVS-företaget vars montör orsakade läckan. Bolaget måste återställa allt som eventuellt är skadat och betala för det extra arbetet. Ett försäkringsärende är påbörjat. 

Läs också:
”Efter den här domen vågar man inte ta hem en VVS-montör från kommunen”

– Vi tar inga kostnader för det här, utan det landar på det ansvariga bolaget, säger Erik Johansson.