Logga in

Vattenskadorna i köken fortsätter att öka

Publicerad
24 maj 2021, 07:42

Köket fortsätter vara det rum där skadorna från läckage ökar mest och nu märks det särskilt bland kylar och frysar. Det visar årets vattenskaderapport.

I Vattenskadecentrums senaste rapport om vattenskador i svenska fastigheter ingår 32 110 rapporterade skador från 2020. Siffrorna visar att trenden att köket tar över allt större andel av den här typen av skador från badrummen håller i sig och ökar något. Förra året stod köken för 32 procent av fallen, i år är siffran 35 procent. Enligt Vattenskadecentrum märks en tydlig ökning i antalet skador orsakade av kylskåp och frysar.

Läs mer om vattenskador:
”Är det smart med golvbrunn i köket?”

Läs med om läckage:
Avloppsvatten i lyxlägenheter: ”Det stank skit i Norra Tornen”

– Det finns en osäkerhet runt villkoren som försäkringsbolagen har. De säger själva att de har en ”snällare” syn på att ersätta skador i köket. Är det därför det har ökat eller har de faktiska skadorna ökat? Det kan vara en kombination av båda sakerna. Vi är lite oroade för köket, med fler maskiner och lite slarviga installationer i köket, säger Thomas Helmerson vid Vattenskadecentrum.

Thomas Helmerson. Foto: Peter Knutson

En stor majoritet av de som drabbades av läckage från kyl och frys använder tätskikt under vitvarorna, som baljor för att fånga upp vatten. Huruvida skadorna uppstår trots underläggen eller på grund av att de har brister, som produkter eller i hur de används, är oklart.

– Jag tror att det är en kombination av olika orsaker. Vattenskyddet under har gjort att vattenskadan upptäcks tidigare och inte blivit så stor. Där har det gjort nytta. Sedan finns en allmän syn på underläggen att de är svåra att utforma rätt så de passar alla maskiner. Det är svårt att få till att skjuta in en tung diskmaskin över de här plastbaljorna och framkanten ska vara rätt limmad och så vidare, säger Thomas Helmerson.

Kylar, frysar och diskmaskiner där läckage uppstår är sällan särskilt gamla. Det är tvärtom vanligast med vattenskador i produkter som är yngre än tio år, ofta under fem år.

– Det är väldigt skrämmande tycker jag att man har vattenskador från så moderna maskiner. Vad det beror på vet vi inte men vi vet att hälften av skadorna orsakas av själva maskinen och hälften av slangarna. Det kan bero på en dålig installation av utrustningen men varför går så många maskiner sönder? Det här är nog en produkt man behöver se över säger Thomas Helmerson.

Läs också:
Efter megamissarna: Badrummet totalrenoveras – för tredje gången

Det är fortfarande oftast i ledningssystem som skadorna uppstår. Ledningar står för en majoritet av skadorna medan fel på utrustning utgör närmare en tredjedel av fallen totalt sett. Nedbrutet per utrymme är utrustning boven i dramat i de flesta fall i köken medan tätskiktet är felkälla nummer ett i badrum och ledningarna toppar överlägset när det börjar läcka i tvättstugan, på toaletten eller något annat rum.

Skadorna i ledningar, oftast orsakade av korrosion, minskar ändå och enligt Vattenskadecentrum tack vare upprustningen av hus från 60-talet, där många miljonprogramsfastigheter ingår.

Här inträffar vattenskadorna:

Kök: 35 procent.

Bad/dusch: 26 procent.

Tvättstuga: 7 procent.

WC: 5 procent.

Annat: 27 procent.

Källa: Vattenskadecentrum

Här kan du läsa hela rapporten.