Logga in

System med digital tvilling vann priset

Publicerad
21 maj 2021, 10:13

En ägare och förvaltare till fastigheter där ungefär 200 000 barn, unga och vuxna vistas dagligen är den 20:e vinnaren av Stora Inneklimatpriset. Det framkom vid prisutdelningen igår på VVS-museet i Bromma.

Juryns ordförande Lars Ekberg, docent i installationsteknik och adjungerad professor vid Chalmers, sprättade upp kuvertet och kungjorde att en enig jury korat Sisab som vinnare på årets digitala prisgala 20 maj. Han läste upp juryns motivering:

Sisab testar AI-system på förskola
Digital tvilling sparar energi i fastigheter

De var nominerade
Fyra företag kan vinna jubilerande Stora inneklimatpriset

Lars Ekberg, juryns ordförande.

– Till vinnare av 2020 års Stora Inneklimatpris har juryn utsett Sisab för utvecklingen av AI-driftsystemet Solida som mäter inneklimatfaktorer och analyserar driften med hjälp av en digital tvilling till den aktuella skolfastigheten. Solida ger indata till fastighetens styrsystem varvid driften optimeras kontinuerligt. Systemet har prövats i ett flertal av Sisabs fastigheter och de positiva effekterna har då dokumenterats.

– Solida bidrar till ett bättre inomhusklimat, minskat antalet felanmälningar, lägre energianvändning och minskade kostnader. Solida utgör en innovativ kombination av mätteknik och teoretisk modulering som redan visat sin potential att komma till praktisk nytta.

Med i juryn fanns förutom ordföranden Lars Ekberg och Robert Thell från Svenska kyltekniska föreningen, två av VVS-Forums branschexperter, Roland Jonsson, energiexpert på WSP och Britta Permats, vd för Svensk Ventilation.

Niklas Dalgrip, Sisab.

– Jag är jättestolt över priset till vår AI-plattform som vi utvecklat tillsammans med både små start-up-företag och stora globala bolag och som gör att barnen i skolan får en bättre innemiljö med bästa tänkbara energieffektivitet, säger Niklas Dalgrip från Sisabs driftavdelning.

Utöver prisutdelningen bjöds det på lansering av en deckare i VVS-miljö, skriven av Energi & Miljös chefredaktör, Peter Olofsson och författaren Kjell E Genberg och en högaktuell föreläsning av Thomas Olofsson, professor vid Umeå universitet, om ventilation och covid-19.

Övriga nominerade till Stora Inneklimatpriset var: Lindinvent, Locum/Aera-Iaq och Airthings.

Stora Inneklimatpriset instiftades 2001 av Slussen Building Services, Svensk Ventilation, Energi- och Miljötekniska Föreningen samt Svenska Kyltekniska Föreningen.

Deckare i VVS-miljö
”I böcker finns ingenting sådant här tidigare”

Priset ges till företag eller organisation inom inneklimat, energi och VVS, som utvecklat en betydelsefull produkt, tjänst eller metodik med goda möjligheter att komma till praktisk nytta.

Sammanlagt kom 32 förslag in till årets upplaga av Stora Inneklimatpriset.

FAKTA/Prisvinnare genom tiderna

2019: Camfil Svenska AB

2018 (priset delas ut 2019): Swegon

2017: MidDec Scandinavia

2016: Lindab

2015: Free Energy Sverige

2014: Skanska

2013: SWESIAQ

2012: Camfil

2011: Swegon

2010: Systemair/PQR Consult/Gösta Schelin

2009: Jeff Electonics

2008: ebm-papst

2007: Swegon

2006: Munters

2005: Fläkt Woods

2004: SenseAir

2003: Kontrollelektronik

2002: LindinVent

2001: SP/Bostads AB Poseidon/Svenska Bostäder