Logga in

”TA-radiatorventilen är nog tidigt 60-tal”

Publicerad
16 jan 2024, 08:01

När VVS-montören Johan Juhlin köpte huset av sin mormor visste han inte vad som skulle ingå. Men när han gick igenom källaren hittade han gammelmorfars VVS-skatt.

Johan Juhlin. Foto: Privat

Johan Juhlin i Dalarna råkade hitta en speciell låda i sitt nya hus som han köpt av mormor. Där fanns en del prylar som gick att använda. 

– Lådan som sådan finns inte kvar. Den innehöll mest svarta gängrördelar, Securexdelar och sådant som säkert blivit över sedan huset fick vattenburen värme 1962. Jag plockade bara ur några grejer som jag tyckte var något att ha kvar och slängde resten, säger han. 

Hur hittade du det här?

– Den stod i källaren när jag köpte huset av mormor. Det är säkert grejer som morfar och morfars far, som byggde huset 1939, lagt där för att de blivit över eller skulle användas. 

Radiatorventilen upputsade och åter i bruk efter att ha legat i lådan i årtionden. Foto: Privat

Vad fanns det för bra grejer i den?

– Jag plockade ur tappkranen, en TA-radiatorventil, en Hansgrohe-duschblandare, ett gammalt duschmunstycke, en anliggningstermometer, en luftningsnippel och en påfyllningsventil. Alla sakerna är väldigt gamla och antagligen oanvända. Jag slängde resten för det var inget att ha. 

Duschblandaren lär vara från tidigt 70-tal. Foto: Privat

Vad har du använt och var? 

– Hittills har jag använt tappkranen och radiatorventilen. De installationerna har jag gjort hemma hos mig.

Vad kan du berätta om radiatorerna?

– De är tillverkade lokalt här i Romme av anrika Kollin & Ström, en svets- och smidesverkstad som grundades 1925. De finns inte kvar längre. Jag har tagit tillvara på radiatorerna som satt i huset och renoverat dem, det finns flera stycken i olika format.

Renoverade radiatorer med lokala anor. Foto: Privat

Vet du vilken tid de olika sakerna kommer ifrån?

– Jag kan göra en kvalificerad gissning på Hansgrohe 80CC termostat och duschblandaren som är tidigt 70-tal. TA-radiatorventilen är nog tidigt 60-tal och blev säkerligen över när huset fick ett vattenburet värmesystem 1962. Radiatorn som är blästrad och pulverlackad i köket är från samma år och tappkranen hör säkert till den tiden också.