Logga in

Thermias vd: ”Vi tar det här väldigt allvarligt”

Publicerad
21 okt 2020, 06:00
| Uppdaterad
1 apr 2021

En brand i en värmepump orsakade nyligen stor förödelse i en villa utanför Göteborg. VVS-Forum har pratat med experter om vad som kan orsaka bränder i värmepumpar.

Det var en sen kväll i början på september som öppna lågor slog upp från frånluftsvärmepumpen, vilket Aftonbladet rapporterat om.

Brandkåren fick rycka ut och släcka branden efter att paret som bodde i villan förgäves försökt släcka elden på egen hand.

Kompressorn i den aktuella värmepumpen hade krånglat innan branden och slagit av och på. En servicetekniker hade sett över värmepumpen flera gånger, men inte hittat felet.

Läs också:
Nytt test: Här är de bästa värmepumparna

Enligt preliminära uppgifter så startade branden vid kompressorn.

Frånluftsvärmepumpen av märket Thermia innehåller självsläckande material. Ändå brann värmepumpen för fullt.

Magnus Glavmo, Thermia
Magnus Glavmo, Thermia

Thermias vd, Magnus Glavmo, vill inte spekulera i vad som kan ha hänt innan brandorsaken är klarlagd.

– Det har aldrig tidigare börjat brinna i våra värmepumpar. Vi tar det här väldigt allvarligt och håller på och utreder brandorsaken tillsammans med försäkringsbolagets utredare. Utifrån det ska vi se vad vi ska göra för åtgärder, säger han till VVS-Forum.

Läs också:
”Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom”

Värmepumpteknikern Eva Rosqvist, ansvarig för Facebook-gruppen Värmepumpstekniker med eller utan gränser, tror att orsaken till branden kan vara någon annan än själva pumpen.

Eva Rosqvist, värmepumptekniker
Eva Rosqvist, Värmepumpstekniker med eller utan gränser

– Det behöver inte ha varit fel på värmepumpen, det kan snarare handla om gamla elledningar som blivit överhettade, säger hon och tillägger att många hus med värmepumpar dessutom saknar jordfelsbrytare.

– En vanlig brandorsak är att kunden återställer larmet för överhettningsskyddet ett flertal gånger utan att kontakta servicetekniker. Larmet indikerar ju att något är fel och behöver åtgärdas. Gör man inget åt saken så blir det till sist kortslutning.

Hur vanligt är det att värmepumpar börjar brinna?

Jan Berntsson, skadeexpert på Evidenz, utreder den aktuella branden:

– Jag har sett fem–sex fall de senaste tre åren. Men då har det varit andra fabrikat, säger han till Aftonbladet.

Läs också:
Varför får värmepumpen LED-lamporna att flimra?

I ett av fallen låg en strömförande kopparledning mot röret med köldmedium. Vibrationerna i värmepumpen gjorde att isoleringen runt kopparledningen skavdes av vilket orsakade branden, berättar han.

Joakim Jonasson, Brandskyddsföreningen
Joakim Jonsson, Brandskyddsföreningen

Joakim Jonsson, elexpert på Brandskyddsföreningen, säger att regelbundna kontroller kan förhindra värmepumpbränder

– Det sker knappt två bränder årligen i värmepumpar, vilket får ses som få eftersom det finns cirka 1,3 miljoner värmepumpar i våra hem och fritidshus i dag.

Han pekar på att livslängden på en värmepump är cirka 10–15 år, men att många anläggningar är äldre än så.

– En elektrisk anläggning kräver tillsyn och en årlig fortlöpande kontroll för att säkerställa att den uppfyller fortsatt tillförlitlighet. Skulle man utföra fackmannamässiga kontroller av ett auktoriserat företag med intervall på värmepumpar och på övrig elanläggning i sitt hem eller i sitt fritidshus så skulle antalet elbränder reduceras betydligt i Sverige, säger Joakim Jonsson.