Logga in

Kamelkyssar och gnistapor – har du koll på rörmokarslangen?

Publicerad
18 maj 2020, 10:00
| Uppdaterad
26 mar 2024

Före detta VVS-montören Pia Nilsson har samlat rörmokarslang och tittat närmare på vad som ligger bakom det speciella snacket – ı en examensuppsats för Göteborgs universitet.

När Pia Nilsson själv jobbade som rörmokare reagerade hon inte på att snacket var fullt av ord som inte skulle uppfattas som okej bland folk utanför skrået.

Läs också:
Quiz: Testa vilka rörläggar-slangord du kan!

Mer om verbala rörmokare
”cc60 ser ut som en hjulbent cowboy”

– Det hade varit en del av min vardag ända sedan gymnasiet. Jag uppfattade det inte som grovt eller konstigt. Det var först när jag klev in i den akademiska världen som jag reagerade, säger hon.

Som nybliven student i svenska språket på Göteborgs universitet förstod hon snabbt att det inte ens var okej att svära. Det blev en rejäl kulturkrock, berättar hon.

När det blev dags att skriva examensuppsats valde hon att titta närmare på rörmokarslangen.

”Jag tror inte att det ligger något elakt bakom det, men samtidigt påverkar det hur människor ser på sig själva och andra.”

– Jag tycker det är intressant med det här speciella språket och allt det betyder för samhörigheten, yrkesstoltheten och avståndstagandet från världen utanför, säger hon.

I uppsatsen beskriver hon att rörläggarsnacket innehåller mycket humor och självdistans men också en del nedsättande associationer till kvinnor, homosexuella och ”icke-svenskar”. Huvudpoängen är manligheten och i den ingår prat om kvinnor, och då framförallt som erövringar eller med sexuella anspelningar. Det visar att man är heterosexuell och har, eller vill ha, dragningskraft.

Har du själv något favoritord?

– Det är nog de beskrivande begreppen, som att kunder som står för nära kallas ryggsäck och att lärlingar kallas spännband för att de ofta går tätt inpå.

Finns det slanguttryck som du ogillar?

– Kanske de allra värsta mot kvinnor, men jag har själv inte hört dem så ofta. Jag tror att mina rörläggarkollegor undvek dem. Egentligen är de inte riktade mot kvinnor, det är ett språk skapat av män för män. Och som man är det inte alltid lätt att leva upp till den relativt snäva rollen som de här orden sätter kriterier för.

Hur ser framtiden ut för rörmokarslangen?

– Det kommer att förändras i takt med samhället. Därför känns det roligt att ha bidragit till en lista som finns kvar för framtiden.

Hela Pia Nilssons uppsats ”Rörläggarslang – både skämt och allvar” finns att läsa här.