Logga in

Ännu ett VVS-företag drabbat av falsk konkurs

Publicerad
24 apr 2020, 16:50

” Sådant här gör man bara för att djävlas. Ingen tjänar något på det.” säger Håkan Svanström vars företag konkursanmäldes med förfalskade dokument.

I mitten av april blev Håkan Svanström, grundare av Svanströms El & VVS, uppringd av en konkursförvaltare. ”Hej, ditt företag är försatt i konkurs och jag har tagit över driften av det på uppdrag av tingsrätten”, sa mannen i luren.

– Först trodde jag att han ringt fel, men han stod på sig. När han förstod att det kunde ha blivit något fel sa han att vi måste skaffa en advokat, berättar Håkan Svanström.

”Något sådant här gör man bara för att djävlas. Ingen tjänar något på det.”

Håkan Svanström, grundare Svanströms El & VVS.

Redan före påskhelgen hade någon skickat in en konkursansökan för Svanströms El & VVS till Södertörns tingsrätt. Ansökan var undertecknad med en förfalskning av Eva Svanströms namnteckning (Håkans fru).

– Det är skrämmande hur oskyddad man är som egen företagare. Att det inte ens krävs bank-id för att försätta ett företag i konkurs, säger Håkan Svanström.

Drabbade även företag på Värmdö: VVS-företag sattes i konkurs av förfalskad ansökan

Tack vare snabbt agerande från en advokat han har god kontakt med blev inte konsekvenserna så allvarliga. Efter överklagande till Svea hovrätt hävdes konkursen redan efter en vecka.

Svanström fick också viss hjälp av konkursförvaltaren att fördröja effekterna av den felaktiga konkursen.

Lyckligtvis hade de flesta kunder fått betalt före påsk och flera grossister lät företaget handla på manuell kredit när konton stängdes ner.

– Men våra företagskort blev spärrade och oanvändbara. Vi har fått skaffa nya. Jag har också fått frågor från folk som läst i tidningar att vi gått i konkurs, säger Håkan Svanström.

VVS-Forum har tidigare skrivit om att Rasmus Liwendahl, vd för Liwendahls Rör & Värme i Gustavsberg utanför Stockholm, drabbades av samma sak. Håkan Svanström tycker, precis som Rasmus Liwendahl, att det är ett systemfel att det kan vara så enkelt att på falska grunder försätta ett företag i konkurs. Därför har han och Eva Svanström JO-anmält Södertörns tingsrätt. ”Är det så systemet fungerar är det katastrofalt och måste snarast ändras” skriver de bland annat i anmälan.

Enligt JO:s handläggare har en mindre utredning påbörjats av ärendet.

Ibland är det verklighet: Byggaren satte sitt VVS-företag i konkurs

Många frågor uppstår: Vems är materialet när byggaren går i konkurs

Förutom allt besvär och tid som den falska konkursen tagit har den kostat Svanströms El & VVS 10-15 000 kronor i advokatkostnader och annan administration.

Håkan Svanström har en tanke om vem som kan ha gjort konkursanmälan – en tidigare anställd som är föremål för en annan brottsutredning om förskingring. Men det finns ännu så länge inga bevis.

– Något sådant här gör man bara för att djävlas. Ingen tjänar något på det, säger han.