Logga in

Så riktas senaste krispaketet mot enskilda näringsidkare

Publicerad
26 mar 2020, 14:51

Vinster för 2019 kan periodiseras och preliminärskatt fås igen, dessutom mildras begränsningen om hur ofta företaget får läggas vilande vid arbetslöshet.

Ett kommande regeringsförslag ändrar tillfälligt reglerna för periodiseringsfonder för att minska följderna för egenföretagare av coronautbrottet. De nya reglerna innebär att hela förra årets vinst får sättas av till periodiseringsfond, upp till ett tak på 1 miljon kronor. För enskilda näringsidkare innebär det här att de pengar som betalats in till preliminärskatt för förra året kan betalas ut igen. Förslaget berör bara enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag. Periodiseringsfond innebär att vinsten skjuts upp och kan kvittas mot framtida förlust innan beskattning sker. Regeringsförslaget bedöms leda till en maximal likviditetsförstärkning på 13 miljarder kronor.

Förra corona-paketet: Så fungerar korttidspermitteringar för företag och anställda

Tre rörmokare om corona-krisen: ”Läget är mycket akut”

Det tidigare åtgärdsförslaget om anstånd med skatteinbetalning utvidgas också nu. Moms som redovisas årsvis från 27 december 2019 och till och med 17 januari 2021 omfattas nu av det tidigare förslaget. I praktiken betyder det att egenföretagare kan få anstånd med moms som annars ska betalas in till skattekontot under våren.

Också regeln om att lägga företag vilande vid arbetslöshet ändras tillfälligt. Normalt får ett företag läggas vilande en gång under en femårsperiod, det ändras nu och företag som läggs vilande vid arbetslöshet under 2020 undantas från den begränsningen.

Krispaketet omfattar också stöd till små och medelstora företag, bland annat genom att Riksgälden ställer upp med lånegarantier till banker för företagslån upp till 75 miljoner kronor.

Källa: Regeringen