Logga in

”Läget är mycket akut”

Publicerad
24 mar 2020, 08:30

Många små och medelstora företag väntas drabbas hårt av coronakrisen. VVS-Forum stämde av känslorna hos tre företagsledare.

VVS-branschen består till största delen av små och medelstora företag.

VVS-Forum har stämt av hur coronakrisen påverkar några VVS-företag.

Mathias Asplund, vd på Rörmokaren i Kolmården tycker att det är ett problem att det saknas tydliga instruktioner över hur man ska kunna använda regeringens stödpaket.

Så fungerar korttidspermitteringar för företag och anställda

Mathias Asplund, Rörmokaren.

– Vi kommer att förlora pengar, om inte tydligare instruktioner kommer snabbt, säger Mathias Asplund och syftar på att företaget i värsta fall går miste om stöd som man har rätt till.

Rörmokaren i Kolmården AB, har 18 anställda och säte i Norrköping.

Han efterfrågar också undantagsregler i kollektivavtal och arbetstider.

– Tyvärr växer människors oro snabbt för att bli smittade och för den ekonomiska situationen. Många anställda känner också stor oro hur Försäkringskassan ska klara av att betala ut alla sjukpenningar i tid. Läget är mycket akut, säger han.

6 råd när kunderna viker

Tony Johansson, Dalarnas Rörinstallation

Tony Johansson, vd på Dalarnas Rörinstallation AB i Borlänge, har märkt av en viss återhållsamhet från privatkunder.

– Vi fick nyss ett meddelande från en privatkund som ville vänta med en pågående försäkringsskada på grund av oro för smittspridningen. Jag antar att företag som har privatpersoner som den största beställargruppen får stora problem, säger han.

Dalarnas Rörinstallation i Borlänge med nio anställda behöver inte permittera i nuläget och Tony Johansson hoppas att få slippa det framöver.

– Däremot är vi oroliga för att många i personalen ska få sådana symptom att de måste hålla sig hemma.

”Vi planerar systematiskt för olika scenarier”

Företaget har än så länge inte förlorat ekonomiskt på grund av coronakrisen.

– Men fortsätter krisen en längre tid så kommer ingen att klara sig utan ekonomiskt bortfall. Oron finns naturligtvis och ligger och gnager. Vad kan vi vänta oss för hjälp av politikerna? undrar Tony Johansson.

Krisgrupp ska ge VVS-företag snabb hjälp

Kristoffer Stralström, Ventpartner Kristoffer Stralström, vice vd på Ventpartner i Östergötland AB i Linköping, med 27 anställda, tycker inte att coronaepidemin har påverkat företaget.

Ventpartner har inte permitterat personal och han känner sig inte heller orolig för företagets framtid.

Fotnot: Installatörsföretagen har utökat sin rådgivning till medlemsföretag med anledning av coronasmittan. Telefontiden är nu måndag-fredag klockan 7-19 på 08-762 75 10. Det går också bra att mejla till corona@installatorsforetagen.se.