Logga in

Comfortföretag inblandat i tvist om vattenskada

Publicerad
20 jan 2020, 06:00

Omkring 200 liter vatten forsade ut ur den nyinstallerade varmvattenberedaren i en villa utanför Helsingborg. Men VVS-företaget menar att orsaken var att det saknades tätskikt i våtrummet.

För ett år sen beställde en villaägare utanför Helsingborg en varmvattenberedare inklusive installation av Carl-Philips VVS AB i Landskrona, som är medlem i Comfortkedjan.

Bristerna var inte fel när badrummet renoverades

När den nya varmvattenberedaren var installerad och tanken fylld med vatten visade det sig att en packning läckte.

När den nya packningen skulle installeras så forsade allt vatten i beredaren ut på golvet helt okontrollerat.

Huset är byggt 1973 och vid en renovering för 20 år sen hade ett nytt klinkergolv lagts på det gamla klinkergolvet i tvättstugan. Plattorna hade skurits runt ”fötterna” på beredaren, därmed kunde vatten tränga ner under det översta klinkergolvet och sprida sig under parkett i sovrum, kök och hall.

– Det som är viktigt vid ett sådant här uppdrag, att byta en varmvattenberedare i ett utrymme som inte är ”up-to-date” är att informera kunden om förutsättningarna och att sedan utforma en avvikelse som kunden får signera, säger besiktningsmannen Johan Becker på Valf-Teknik AB.

Enligt honom var vattenskadorna så pass omfattande att parkettgolven och flera av väggarna behövdes rivas ut.

I besiktningsprotokollet skriver han att varmvattenberedaren bör demonteras och klinkergolvet rivas ner till betongen. Därefter ska allt återställas enligt gällande branschregler.

”Efter den här domen vågar man inte ta hem en VVS-montör från kommunen”

Villaägarens försäkringsbolag konstaterade att det saknades tätskikt i tvättstugan. Eftersom våtrummet inte var fackmannamässigt gjort blev det inget försäkringsärende.

– Beredaren satt i en omkaklad tvättstuga och vi tömde den på vatten. Det skedde kanske något oaktsamt och det kom ut vatten på golvet. Dessutom var det rejält bakfall så vattnet rann åt alla håll, säger Stefan Nilsson på Carl-Philips VVS AB.

När det visade det sig att parkettgolvet hade rest sig i ett angränsande sovrum anmälde villaägaren ärendet till Arn, Allmänna reklamationsnämnden. Nämnden gick på villaägarens linje och rekommenderar att Carl-Philips VVS AB betalar 38 476 kronor till konsumenten.

”Jag trodde inte det var möjligt med mögel i betong”

Men Stefan Nilsson på Carl-Philips VVS AB tycker att Arns beslut är tveksamt.

– Vi kommer att följa Arns beslut även om vi inte håller med till 100 procent. Hade tvättstugan varit fackmannamässigt gjord så hade skadan aldrig uppstått, menar han.