Flexibla installationer och smartare förvaring är starka trender för framtidens kök
Mer plats för att laga mat tillsammans, fler skafferier och mer flyttbara installationer. Det är några av de största förändringarna vi kommer att få se i kök framöver, spår Sara Ilstedt, professor i produkt- och tjänstedesign.
Köket är hemmets nav. Där tillagas den livsnödvändiga maten, resurser fraktas ut och in och det är en plats för samvaro. Därför är just köket en så intressant del av bostaden att studera, tycker Sara Ilstedt, professor i produkt- och tjänstedesign på KTH.
”I äldre standarder är köken utformade för att en person ska arbeta där – husmor. Men i dag lagar vi ofta mat tillsammans och då behöver vi mer plats.”
Något som arkitekter och fastighetsägare intresserar sig för nu är så kallat co-living, en modern variant av kollektivboende. I stora drag är det ett boende där mellan fyra och sex personer delar på ett kök och kanske även badrum.
– Det finns många ensamhushåll i dagens storstäder, både unga och äldre, och kollektivboenden skulle kunna lösa både kostnad för boyta och minska energianvändningen. Beräkningar visar att det går att spara runt 20 procent energi i nybyggda studentbostäder med co-living, säger Sara Ilstedt.
Här testas co-living: Nu flyttar studenterna in i labbet
Annat som är viktigt, och som prövas i såväl KTH Live-In Lab som HSB Living Lab på Chalmers, är flexibla planlösningar. Väggar ska vara enkla att flytta och ibland hela rumsmoduler.
– Även framtidens kök måste bli mer flexibla och enkelt flyttbara, säger Sara Ilstedt.
Exempel på hur det kan gå till finns i stadsdelen Vallastaden i Linköping. Under bomässan 2017 visades ett öppningsbart installationsgolv som gör det möjligt att placera kök och badrum var som helst i lägenheten.
Andra inslag som ökar flexibiliteten är nya sätt att koppla på och av diskbänkar med hjälp av snäppsystem, berättar Sara Ilstedt.
Kan behövas nya arbetssätt: Jobbet som sliter på kroppen
”Det ena spåret är teknikdrivet och anammas av människor som gillar att mäta, veta och kontrollera. Det andra spåret är viljan återgå till att leva på gamla sätt, med skafferi och utan stressande teknik.”
Hon menar också att vår förändrade livsstil mot att äta mindre kött och mer vegetariskt kommer att påverka kökens utformning. Det behövs mer utrymme i kylskåpen för grönsaker och förvaringsplatser för nya typer av redskap för ångkokning och wok.
– I äldre standarder är köken utformade för att en person ska arbeta där – husmor. Men i dag lagar vi ofta mat tillsammans och då behöver vi mer plats, säger Sara Ilstedt.
Hon menar samtidigt att hemmets utformning präglas av starka traditioner. Därför går utvecklingen inte alltid så snabbt som förväntat. Trenden med det ”smarta köket”, med hög grad av digitalisering, är bara ett av två parallella spår just nu.
– Det ena spåret är teknikdrivet och anammas av människor som gillar att mäta, veta och kontrollera. Det andra spåret är viljan återgå till att leva på gamla sätt, med skafferi och utan stressande teknik, säger Sara Ilstedt.
Den här familjen gillar teknik: Spjutspetsteknik ger Sveriges modernaste ekohus
Genom sin bakgrund som forskare på Interaktiva institutet har hon sett olika tekniktrender komma och gå. Redan runt millennieskiftet pratades det mycket om det intelligenta kylskåpet som skulle larma innan mjölken tog slut. Men de dåvarande projekten ledde inte till några utbredda standarder, bland annat på grund av bristande datasäkerhet.
Nuvarande trender som Sara Ilstedt tror blir bestående är de som handlar om ökad hållbarhet. Spisar och vitvaror ska givetvis vara energisnåla. Att spara vatten är också viktigt, även om snålt flöde inte är främsta lösningen i kökskranar.
Normerna för kökens utformning skulle behöva ses över, menar Sara Ilstedt. I dag finns exempelvis alldeles för lite plats för återvinningskärl. När kök och vardagsrum smälter ihop mer måste det också se snyggt ut.
3 trender i framtidens kök
1 Varmluftsugnar och mikro byggs ihop, vilket spar plats och energi.
2 Skafferier som kyler energisnålt i vårt klimat.
3 Nya utformningar av kylskåp och skåp, för mer vegetarisk mathållning.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen