Logga in

Superföretaget Tjust Rörs framgångsrecept ska upprepas i ny stad

Publicerad
13 nov 2019, 11:21

På åtta år har Tjust Rör i Västervik gått från ett enmansföretag till ett av superföretagen 2019. Men ägaren Jacob Johansson har hunnit starta ett nytt företag som troligen går om redan nästa år.

Tidningen Veckans Affärer och Bisnode har för femtonde året i rad presenterat listan med Sveriges superföretag, totalt 717. Bolagen på listan klarar fyra år i rad högt ställda krav på tillväxt, lönsamhet och avkastning på kapital.

Västsvensk VVS-gasell växte 746 procent  – ”Den största hemligheten bakom framgången är att vi har jobbat mycket med värdegrunden”

Sammanställningen bygger på bokslutsinformation från alla svenska aktiebolag som omsatte mer än 10 miljoner kronor förra året.

Ett av årets 46 superföretag inom VVS-branschen är Tjust Rör i Västervik. Tjust Rör startades 2010 som ett enmansföretag av den då 22-årige Jacob Johansson. Efter fyra år började han anställa personal.

2018 omsatte bolaget 10 miljoner kronor med sex anställda.

Vad är förklaringen till att det har gått så bra?

Jacob Johansson– Framför allt handlar det om att kunden får det som den vill ha och att jobbet blir bra utfört från början till slut. Självklart får kunden även betala för att få det på det sättet, säger Jacob Johansson.

Bra utförda jobb genererar nya uppdrag. En nöjd kund förmedlar sin erfarenhet till andra personer.

– Det blir som ett hjul som bara trissar på. Du får en bra relation med en byggare eller en fastighetsägare som kommer tillbaka och ger dig nya jobb. Vi har inte förlorat så många kunder under de snart tio år som vi har funnits.

Han köpte tillbaka familjeföretaget och vände till vinst igen – ”Vi var tvungna att backa tillbaka, gör om, gör rätt så att säga”  

Att kunna ge kunden det den vill ha kräver också en lyhördhet och en förmåga att kunna läsa av och hantera olika personer, påpekar Jacob Johansson. 

– Jag är nog lite övertydlig när jag informerar kunden om jobben. Jag vill vara så ärlig som möjlig och försäkra mig om att kunden förstår vad den får. Då kommer inte fakturan som en obehaglig överraskning.  

De är årets superföretag i VVS-branschen – Ofta gör de annorlunda än konkurrenterna 

Efter framgången med Tjust Rör har Jacob Johansson startat ett nytt företag på en annan ort.

För 1,5 år sedan fick hans fru ett jobb i Norrköping, cirka 11 mil norr om Norrköping. Familjen flyttade dit och Jacob Johansson började pendla mellan Norrköping och Västervik i ett halvår.

Han hade samtidigt startat Rör Pro i Östergötland i sin nya hemort, ett dotterbolag till Tjust Rör. Efter ett halvår slutade han att pendla. 

– Min tanke var först att jag skulle fortsätta åka ner till Västervik och bara ta lite jobb i Norrköping, men så blev det inte. Rör Pro har gått från noll till fyra anställda och en omsättning på tre, fyra miljoner kronor på mindre än ett år.

Från fyra till 70 anställda på 1,5 år – ”Vi har fokuserat på rätt saker, på kundnyttan och på att mäta ekonomin nästan veckovis”

En av de anställda som jobbat länge på Tjust Rör har fått utökat ansvar som projektledare och filialchef.

Jacob Johansson har nu tagit in nya jobb för 6,5 miljoner kronor till Rör Pro och behöver därför anställa ytterligare tre personer. Rör Pro kommer troligtvis därför gå om Tjust Rör i omsättning under nästa år.