Logga in

”Det blir så nära en Nobelmiddag du kan komma”

Publicerad
26 aug 2019, 13:53

Bröderna bakom Edekyl & Värme segrade i Örebro län och hoppas nu gå hela vägen i riksfinalen av Årets företagare.

Bröderna Richard och Robert Björk på Örebroföretaget Edekyl & Värme har utsetts till Årets företagare i Örebro län 2019.

– Det är väldigt kul för mig, brorsan och hela företaget. Vi skulle inte ha lyckats med det här utan våra fantastiska medarbetare. Samtidigt är det roligt att ett företag i vår bransch blir uppmärksammat på det här sättet, säger Robert Björk till VVS-Forum. 

Det är första gången sedan 2011 som en installatör går till riksfinalen av Årets företagare. Då var det Stefan Olsson Arrestad på Storå Rör i samma län.

Han köpte tillbaka kylföretaget från Instalco och vände till vinst

Edekyl & Värme har i dag 118 anställda och finns på totalt sex orter, förutom Örebro i Stockholm, Västerås, Linköping, Norrköping och Uppsala. Sedan starten 2005 har omsättningen ökat från 7 miljoner kronor till över 130 miljoner kronor.

Vad är förklaringen till framgången?

– Vi har varit väldigt fokuserade på företagskulturen och att förenkla den så att alla medarbetare ska förstå den. Det största utmaningen för oss bröder och lokala entreprenörer, som bestämt att vi ska finnas på flera orter, är att skapa en gemensam kultur som knyter oss samman.

Bokstäverna e, d och e i Edekyl är initialerna i företagets värdeord: engagemang, drivkraft och ekonomi. 

– Engagemang betyder ”jag bryr mig om”, drivkraft ”jag får det gjort” och ekonomi ”ett hållbart resultat för alla inblandade parter”, förklarar Robert Björk.

När Edekyl & Värme har etablerat sig på nya orter har det skett på initiativ av företag där.

– Vi har hittills inte knackat på hos något företag och undrat om det varit till salu utan de har hört  av sig till oss, säger Robert Björk.

– Vi tror att anledningen är att vi kontinuerligt jobbat med vårt medarbetarvarumärke. Företagare som har sålt till oss har sagt att de vill lämna över sina medarbetare till ett företag som behandlar sina anställda schyst och inte bara sälja till det som betalade bäst. 

Han sålde familjeföretaget i Örebro och fick se det gå i konkurs

Robert Björk har inte märkt av någon nedgång på marknaden.

– Det är ett väldigt högt tryck inom livsmedelskyla, med butiker som ska konverteras till miljövänligare köldmedier. Och som alltid är det full fart i värmepumpbranschen, Som bäst är vi när uppdragen omfattar både kyla och värme. Då kan den varma respektive den kalla sidan användas optimalt för en energieffektivare lösning.

Edekyl & Värme går nu vidare till nationella finalen den 11 oktober i Stockholms stadshus.

– Det blir så nära en Nobelmiddag du kan komma. Vi finalister ska gå ner för samma trappa som Nobelpristagarna gör och åtnjuta publikens jubel. Det ser vi fram emot. Om vi skulle lyckas ta guld även i riksfinalen får vi passa på att slå ett slag för kyl- och värmebranschen. Den behöver bli mer känd för att vi ska locka till oss fler ungdomar.

Richard och Robert Björk blev Årets företagare i Örebro

Prismotiveringen i regionfinalen löd:

”Som ledstjärna för Årets Företagare i Örebro län 2019 finns ett flitigt bi i kombination med en evighetssymbol och en stark företagskultur. Visionen är att lämna efter sig en värld som vi kan vara stolta över. Med fokus på hållbarhet såväl för miljö, personal och socialt engagemang drar de sitt strå till stacken och skapar samtidigt en attraktionskraft för såväl kunder, leverantörer och kompetenta medarbetare.

Med värdeorden engagemang, drivkraft och hållbart resultat har Årets Företagare under 14 år utvecklat verksamheten från ett litet lokalt företag till ett av Mellansveriges ledande i sin bransch…”

Priset delades ut i torsdags på residenset i Örebro slott av landshövding Maria Larsson och Företagarnas regionchef Hanna Jonasson.  

Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Priset delas ut på lokal, regional och nationell nivå.