Logga in

Nekades rotavdrag – huset var för nytt

Publicerad
22 feb 2019, 15:32

En Askersundsbo nekades rotavdrag på cirka 10 000 kronor för VVS-installationer. Men företaget klarade smällen. Gör du som det här VVS-företaget för att skydda dig? 

Förra året kopplade Hammar VVS Teknik AB i Askersund in en vattenmantlad kamin och ackumulatortank och gjorde rördragning mellan tank och värmepump i ett hus norr om Vättern. 

80 000 företag har lämnat rotavdragsmarknaden

Men Skatteverket sa nej till begärda rotavdrag, med hänvisning till att huset var yngre än fem år och då har man inte rätt till rotavdrag. Fastighetsägaren överklagade då till Förvaltningsrätten i Linköping. 

– Det är inte ofta man råkar ut för sådant här. Det är svårt att veta när husen är byggda. Jag antar att det är de som har hand om bygglov på kommunen som har sådana uppgifter, säger Per Andreasson, vd på Hammar VVS Teknik AB. 

Nekades rotavdrag – skickade räkningen vidare

– Jag fick fakturera om kunden. Det står i en klausul längst ner på våra fakturor att om inte rotavdraget blir godkänt så fakturerar vi om, så att vi får in våra pengar, säger han och tillägger: 

– Jag tycker att den här regeln är tuff mot privatpersoner. Folk bryr sig om sina hus och lägger ner mycket pengar. Det har ju ingen betydelse egentligen om huset är fem eller sex år. 

Förslaget: Så bör rotavdraget höjas

Enligt Skatteverket är det här inte fråga om reparation eller underhåll utan om- eller tillbyggnad, eftersom ”fastigheten enligt verkets register har nybyggnads- och värdeår 2013”. 

Något som bestrids av 61-åringen som hävdar att byggåret var 2012. Eftersom arbetet utfördes 2018 handlar det då om sex år och är inom ramen för rotavdrag. 

Men Förvaltningsrätten ansåg att det inte fanns förutsättningar för skattereduktion och avslog fastighetsägarens överklagande.