Logga in

”Man tror sig vara förflyttad till 60-talet”

Publicerad
19 feb 2019, 07:55

Eva Rosqvist, som startat en grupp för värmepumptekniker, reagerar på uttalandet att utbildningen till kyl- och värmepumptekniker “inte passar kvinnliga studerande”.

Uttalandet från en utbildningsansvarig på Insus skola i Katrineholm om att utbildningen till kyl- och värmepumptekniker “inte passar kvinnliga studerande” citeras i en rapport från Myndigheten för yrkeshögskolan. 

Myndighet sågar kyl- och värmepumputbildning

– Man tror sig vara förflyttade tillbaka till 1960-talet, men jag är inte förvånad. Jag har själv fått höra sådana kommentarer, säger värmepumpteknikern Eva Rosqvist, som driver Facebookgruppen Värmepumptekniker med eller utan gränser med drygt 2 000 medlemmar. 

Eva Rosqvist bor utanför Helsingborg och utbildade sig till kyl- och värmepumptekniker på Kunskapscentrum i Markaryd. Nu driver hon en värmepumpfirma med sin särbo och arbetar också som reparatör på Riksbyggen. 

Nya utbildningsbolaget Insu rekryterar vd

Hon har fått höra att det inte fanns omklädningsrum för kvinnor, när hon sökte jobb i branschen, men enligt Eva Rosqvist håller inte argumentet eftersom det går lika bra att byta om hemma. 

– Teknikintresset och att man är någorlunda bra på matte är viktigt om man ska trivas i yrket. Många tjejer tror att jobbet är för tungt för dem. Men av egen erfarenhet vet jag att det är tyngre att jobba inom vården än i kyl- och värmepumpbranschen, säger hon och anser att personliga besök av folk från branschen på högstadieskolor är ett bra sätt att råda bot på fördomar om yrket 

Listan över de hetaste yrkena till 2024

– En praovecka borde införa på högstadiet för tjejer i traditionellt manliga yrken och vice versa för att få fler tjejer att välja utbildning till kyl- och värmepumptekniker, anser hon och tillägger att även Arbetsförmedlingen borde “lobba” för att få in fler tjejer i traditionellt manliga yrken och tvärtom.

”Jag är enda tjejen här på Comfort Högbergs Rör i Borås”

Det finns cirka en (1) procent kvinnor i VVS-branschen och ungefär samma andel kvinnor som är kyl- och värmepumptekniker, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Den senaste statistiken för könsfördelningen bland kyl- och värmepumptekniker är tre år gammal och då såg det ut så här i absoluta tal.

Totalt antal kyl- och värmepumptekniker i Sverige 2016: 3 823

Varav män: 3 780

Varav kvinnor: 43