Logga in

Instalco växer på nytt sätt

Publicerad
28 jan 2019, 09:53

Koncernen som växt till ett av Sveriges största installationsbolag har med få undantag gjort det genom förvärv. Men nu startar Instalco ett lokalt installationsbolag från scratch.

Instalco startar VS-bolaget KWA Rör i Ystad. KWA Rör arbetar främst med service och mindre entreprenader i sydöstra Skåne.

Vd är Kennth Andersson som senast kommer från GK Rör där han var distriktschef Syd. Det nya bolaget har redan ett tiotal montörer och målet är att dubbla styrkan under 2019.

Sandbäckens ägare köper halvmiljardkoncern

Greppet att starta ett helt nytt bolag, efter att ha rekryterat en nyckelperson, har Instalco bara använt en gång tidigare i Sverige. Det var 2016 med konsultbolaget Inkon Sverige i Borås vars vd Magnus Tholin kom från ÅF.

Utöver det har befintliga Instalcobolag etablerat sig på nya orter och inom nya teknikområden. Det gäller VS-bolaget LG Contractings filialer i Göteborg och Eskilstuna samt VS- och ventilationsbolaget Dalabs etablering av en elavdelning.

Idén med att starta egna bolag har vuxit fram som ett komplement till den huvudsakliga förvärvsstrategin, berättar Robin Boheman, förvärvs- och affärsutvecklingschef på Instalco.

– Vi använder ”start up-modellen” när vi hittar en person som vi tycker är bra, som vill jobba med oss och som vi kan bygga upp en organisation runt. Tack vare vårt nätverk har vi goda möjligheter att supportera en start-up. Vi har skaffat oss så pass bra kundrelationer och kontakter på marknaden att vi nu är mogna för att starta egna bolag och inte enbart förvärva, säger han.

Kari Kallio: ”Are kan bli Sveriges fjärde största installatör”

Det kan antingen handla om att Instalco kontaktar en tilltänkt nyckelperson, som ska leda den nya verksamheten, eller att personen själv tar kontakt.

– Ett annat fall då vi kan starta nytt är om det inte finns några bolag som passar in i vår grupp i ett visst geografiskt område. Det kan också handla om en kund som vill att vi etablerar oss på någon ort och att vi hittar personer där som vill driva verksamheten.

Instalco har fyra sätt att växa på inom förvärv, förklarar Robin Boheman. De två vanligaste är så kallade strategiska och opportunistiska förvärv.

Ett exempel på ett strategiskt förvärv är om Instalco vill finnas på en viss ort, själva letar upp ett lämpligt bolag och sedan förvärvar det. Om företagsköpet i stället är resultatet av att möjligheten dykt upp, men utan att Instalco planerat att etablera sig på orten, är det ett opportunistiskt förvärv. Det kan vara efter ett tips eller att bolaget själv tagit kontakt.

– Det tredje sättet att växa är om något av våra dotterbolag förvärvar ett företag, som kompletterar vår befintliga verksamhet bra. Det fjärde och nya är genom start-up. Jag tror att vi kommer se mer av det när vi har gjort några stycken och det har blivit mer känt, att det blir ringar på vattnet, säger Robin Boheman och tillägger att ytterligare en start-up inom el är på gång.

Läs mer: Instalco tar över Aquadus som lämnar Comfort

Vår filosofi är att vår totala omsättning ska växa med 600–800 miljoner kronor per år. Det innebär med våra termer cirka tio bolag. Utöver det kan det bli något eller några start-ups per år, tror jag.

Övriga Intalcobolag med basen i Skåne är Bi-Vent, El-Expressen, El-Pågarna, Rörläggaren, Rörman, Ventilationsförbättringar samt Värme- och Ventilationsteknik.

– Samarbetet är starkt mellan våra skånska bolag. De har tagit flest gemensamma projekt hittills och det var också i Skåne vi var först med att bli tvärfunktionella, kommenterar Robin Boheman.