Logga in

Höjde lönsamheten från 2 till 6 procent

Publicerad
14 jan 2019, 06:00

Chefredaktör-Fredrik mötte ventilationsprofilen Hillevi Skötte som på kort tid lyckats i en bransch med lönsamhetsproblem. Och det är inte på kontoret utan ute på byggena som hennes hemliga vapen finns.

Hillevi Skötte klev in som vd i företaget som pappa grundade och i en bransch med lönsamhetsproblem. Chefredaktören har mött Ventabs vd Hillevi Skötte.

Från två till sex procent på några år, hur har ni lyckats förbättra lönsamheten?
– Genom att få med personalen. Alla är som en stor familj. Vi har också styrt om: I stället för projektledare har vi produktionsledare på alla jobb. De behöver inte ha koll på affären och är inte på kontoret utan ute i projekten.

Hur leder du företaget?
– Med en väldigt platt organisation. Jag pratar med alla, blir engagerad och diskuterar, även om jag ibland måste peka med hela handen.

Vilka är de tuffaste besluten du har fått ta?
– När det inte fungerat med medarbetare under en längre tid och vi har fått avsluta anställningen. Det är så tufft att jag kanske till och med väntat för länge.

Hemligheten bakom miljardtillväxten

Du blev vd 2011. Vilka är dina starkaste insikter?
– På pappret var jag vd redan 2006, men jag bestämde på egen hand 2011. Jag har insett allt mer hur viktigt det är med tydlighet och att fortsätta sprida glädje.

Det verkar ju råda något slags priskrig i Göteborg. Hur hanterar ni det?
– Prisnivån är generellt lägre och svår att påverka. När varvsindustrin lades ner på 1970-talet ändrade många av dess underentreprenörer inriktning till ventilation. Branschen behöver höja priserna men utbildningsnivån, som sjunkit, är väl så viktig. Ventab försöker med både externa och interna utbildningar att höja nivån och vi arbetar hela tiden med att sänka våra kostnader och ta ett större helhetsansvar, från konstruktion till service.

Vad kan bygg lära av bilbranschen?
– Mycket ligger i att utveckla de tidiga faserna. I dag finns ett systemfel: Vi upphandlar per projekt och bara projektutvecklaren och materialleverantören kan tjäna bra med pengar.

Ex-ministern om valets vikt för byggarna

Bilbranschen jobbar mycket med lean production – hur lean är byggbranschen?
– Vi har mycket kvar att göra. Lean eller effektivitet är en ledstjärna för mig. Det är genom att jobba smartare vi kan öka lönsamheten.

Hur ser branschens framtid ut?
– Vi måste jobba ännu mer för att sätta ventilation på kartan och höja statusen på vårt yrke. Vi försöker få våra egna montörer att förstå vilket komplicerat jobb de har. Mycket av statusen för branschen ligger där, i att vi själva börjar se oss som duktiga och tar aktiv del i hur vi vill jobba i projekten.

Du är engagerad i jämställdhet och mångfald. Hur visar det sig i praktiken?
– Vi jobbar aktivt med det i rekryteringen och att få in kvinnor har inte varit något problem. Nio av 67 anställda är kvinnor, även montörer. Med etnisk mångfald har det gått trögare, vi har bara tre anställda med utländsk bakgrund.

VVS nya utmaningen för Johnny Petré

Var finns du och företaget om tio år?
– Ventab är fortsatt ledande på Göteborgsmarknaden, ligger i framkant och driver utvecklingen av arbetssätt. Jag har nog fortfarande eget företag. Jag gillar det och tror på privatägda företag med långsiktigt ägande som modell.

Hillevi Skötte. Foto: Håkan SörenlindHillevi Skötte

Ålder: 54.
Familj: Man och tre utflugna barn. Två hundar.
Bor: Lägenhet i centrala Göteborg.
Utbildning: Civilingenjör i industriell ekonomi från Chalmers.
Karriär i korthet: Från SJ Gods till sälj och inköp på Volvo lastvagnar, ansvarig för standardisering av inköp på Autoliv.
Aktuell: Vd för familje­företaget Ventab med Ventab Styr som sammanlagt omsätter 254 miljoner kronor och ökar lönsamheten.
Vad är det första du gör på morgonen?
– En bra morgon börjar med att jag springer eller går med hundarna. Sedan äter jag gröt på kontoret med de andra. Pappa Berne som grundade bolaget lagar till alla som vill ha. Med nypressad apelsin­juice.
Vad ligger på nattduks­bordet?
– Jag läste just om Mina drömmars stad av Per-Anders Fogelström. Läser också Elisabeth Rynells Hohaj.
Hur sportar du helst?
– Helst löpning och ridning. Utförsåkning på vintrarna.