Logga in

Västsvensk VVS-gasell växte 746 procent

Publicerad
6 dec 2018, 10:05

Välplanerat showroom och egen grossiströrelse ligger bakom framgången, men den viktigaste förklaringen är något annat.

Albinssons Rör i Vänersborg utsågs i höst till superföretag av tidningen Veckans Affärer. Bolaget fick även utmärkelsen gasellföretag av Dagens Industri. Det blev en fjärde plats på gasellistan i Västra Götaland efter att företaget vuxit 746 procent mellan 2014 och 2017.

Läs mer: De är VVS-branschens 47 superföretag

Möjligheterna till en framskjuten placering på länets gasellista är goda även nästa år.

– Vi har ökat med ytterligare 35–40 procent i år och kommer att hamna på en omsättning runt 25 miljoner kronor, säger Anders Albinsson, vd för Albinssons Rör.

Albinssons Rör grundades 1974 som enskild firma av Anders pappa Bernt Albinsson.

Anders Albinsson var 16 år när han började som rörmontör i pappans företag. Efter fyra år startade han eget och 1992–2002 drev han Rör-Anders i Vänersborg. Sedan valde han att hoppa av och sälja sin andel i företaget, som finns kvar och i dag är medlem i Bad & Värme.

Läs mer: Ny Bad & Värme-medlem i Vänersborg

Därefter jobbade Anders Albinsson tre år på en norsk VVS-firma och även tre år på Bravida i Trollhättan. Tillbaka i Sverige valde han att byta bransch.

– Jag jobbade sex år i fönsterbranschen och då mycket mot byggare av bostäder, kommunala fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.

I april 2013 startade han upp familjeföretaget Albinssons Rör, som då haft en längre tids vila. 

– Jag mjukstartade och anställde en person 2014. Året därpå blev vi fem personer. Sedan sköt det fart och i dag har vi 16 anställda, säger Anders Albinsson.

Omsättningen har ökat från cirka 2 miljoner kronor 2014 till 18 miljoner 2017.

– Jag fick en annan inblick när jag fick prova på en annan bransch och kunde se på VVS-branschen med andra ögon. Det hade inte hänt så mycket här medan jag var borta.

En av framgångsfaktorerna är en bred verksamhet.

2016 öppnades ett showroom efter cirka ett års byggtid. Bakom inredningen står Anders fru Elinor, som är företagets ekonomi- och administrationschef. Hon har ett förflutet inom Rusta i tio år, som arbetsledare och ställföreträdande butikschef.

– Hon var även med och ansvarat vid ombyggnationer och nyöppningar av ett tiotal andra butiker för att hjälpa till att utveckla dem och förbättra lönsamheten, berättar Anders Albinsson.

Läs mer: Barnbarn till Julas grundare tar över VVS-butik

Det egna showroomet är ingen traditionell VVS-butik, framhåller han.

– Det är en snygg och fräsch utställning, som det finns en röd tråd igenom. Det börjar med en ljus och inbjudande entré med ett stort skärmtak. Innanför den stora entrédörren möts kunderna av ett 20-tal kaklade montrar med det senaste från de främsta badrumsmöbelleverantörerna i Sverige.

Kunderna får där hjälp med möbler och inredning till sina nya badrum. Efter hembesök får kunden en offert på totalarbete ihop med valda möbler och 3D-ritning.

– Längst in i lokalen finns vårt försäljningskontor. Där sitter arbetsledande montörer och en projektör som arbetar med kalkyl. Vi tar emot samarbetspartner där för möten och genomgång av arbeten, säger Anders Albinsson.

Ett annat ben är en grossiströrelse mot företagskunder. Baksidan av fastigheten har förlängts med ett hämtlager och företagsbutik med VVS-delar.

– Vi har gjort en drive in så att vi kan köra in med bilar och lasta, typ som en bygghandel. Vi har en egen budbil som vi kör ut material till byggen med och kan tajma kundbeställningar, säger Anders Albinsson.

Verksamheten fyller ett tomrum då det saknas VVS-grossister i Vänersborg, de närmaste finns i Trollhättan cirka 1,5 mil söderut.

Dahl, som är största leverantör till Albinssons Rör, har hjälpt till med lageruppbyggnaden. Det finns ett automatiskt system för lagerpåfyllnad, på samma sätt som i grossistens egna butiker.

Det finns ett bassortiment för kundernas dagliga behov. De kan även beställa till projekt och få dagliga leveranser

– Den största hemligheten bakom vår framgång är annars att vi har jobbat mycket med värdegrunden i företaget. Vi har kompetent personal och är måna om att ha rätt folk. Genom detta får vi en härlig teamkänsla. Alla är med och kämpar för att vi ska lyckas. Det ger även lite extra utdelning till våra anställda vid jul, säger Anders Albinsson,

– Det är svårt att få tag på montörer. Många försöker att headhunta, men det har inte vi gjort, utan de har kommit till oss på eget initiativ. Flera har varit på andra företag en längre tid och känt att de vill prova på något nytt.

Efter några år med investeringar i showroomet och hämtlagret går nu företaget in i en lugnare fas, bedömer Anders Albinsson.

– I februari, mars nästa år är vi hundra procent klara med att förverkliga utvecklingsidéerna vi fick för tre år sedan, säger han.

– Det kan komma en lågkonjunktur fortare än vi tror. Nu måste alla pusselbitarna vara på plats.

Viktigt är att inte växa på bekostnad av resultatet, påpekar Anders Albinsson. Vinstmarginalen sjönk 2017 till 5 procent från 8 året innan.

– Resultatet blir bättre i år än förra året. Vi siktar på 8–10 procent och kan man hålla den marginalen är det ganska bra i vår bransch.

Tanken är att inte bli fler än 20 anställda i Vänersborg.