Logga in

”Ligger strategiskt väldigt bra till”

Publicerad
15 nov 2018, 10:00

Instalcobolaget Orab etablerar sig i Norrbotten.

Industrirörföretaget Orab köper Rör Svets Montage i Piteå (RSM). Verksamheten utgår från Piteå men bolaget utför entreprenader över hela Sverige.

RSM startade 2009 och har tio anställda. Det brutna räkenskapsåret 2017/2018 omsatte RSM cirka 22 miljoner kronor.

Läs mer: Solen skiner över massaindustrin

Bland bolagets kunder finns bland annat SCA, Smurfit Kappa och Pite Energi.

– Vi har haft för dålig representation längs norra delen av Norrlandskusten. RSM ligger strategiskt väldigt bra till i ett industriintensivt område med närhet både till malmfälten, skogsindustrier och SSAB i Luleå, säger Orabs vd Kent Persson.

– Dessutom är det ett välskött företag med lång branscherfarenhet och specialistkompetens. Sammantaget blev det enkelt val för oss att sikta på RSM.

RSM kommer småningom att bli en filial till Orab, som har huvudkontor i Gävle och filialer i Skellefteå, Karlstad, Lund och Kristianstad. Kristianstad är det senaste tillskottet och öppnade för ett halvår sedan.

Läs mer: De för fortsatt förtroende på ESS

Filialen i Lund arbetar enbart med processinstallationerna i jätteprojektet ESS, som för Orabs del växt från 3 miljoner till 200 miljoner kronor.

Tidigare fanns även en filial i Nyköping, men den stängdes för ungefär ett halvår sedan.

Man kan likna oss med nomader eller rallare, som åker runt och tältar där jobben finns för tillfället.

Orab har i dag cirka 70 fast anställda, men sysselsätter 130. Bolaget jobbar mycket med inhyrd personal för att klara toppar och bottnar, eftersom efterfrågan i industrin svänger mycket.

– Vi jobbar över hela landet, men är inte etablerade överallt. Man kan likna oss med nomader eller rallare, som åker runt och tältar där jobben finns för tillfället, säger Kent Persson.

En nystartat projekt är rökgaskondenseringen i Eons nya kretsloppsanläggning vid Högbytorp i Upplands-Bro nordväst om Stockholm. Ordervärdet är cirka 12 miljoner kronor. Ett nyss avslutat projekt är på Stora Ensos tidningspappersbruk i Hyltebruk.

Orab grundades 1993 och beräknas i år omsätta cirka 220 miljoner kronor. Förra året omsatte bolaget 165 miljoner kronor.