Logga in

Legionella orsakade fyra dödsfall

Publicerad
5 apr 2018, 13:46

Vattendimma från ett kyltorn på ett tak spred legionella. Trots att fyra av åtta insjuknade avled varnade inte myndigheterna, uppger tidningen Mitt i.

Det var i augusti förra året som ett legionellautbrott konstaterades av smittskyddsenheten på landstinget i Stockholm, Stockholms miljöförvaltning och Folkhälsomyndigheten.

Först efter att sex legionellafall som bedömdes höra samman informerades vården om att vara extra vaksamma, rapporterar Mitt i.

– Då lyckades vården hitta två fall och de personerna överlevde, säger Per Follin, smittskyddsläkare, till Mitt i.

Enligt Mitt i bodde de smittade på olika adresser i Kista, Rinkeby, Tensta och Sollentuna.

– Vi kunde till en början inte säga att det rörde sig om en och samma smittkälla. Fallen upptäcktes inom loppet av elva veckor och vi var till en början osäkra på om det bara rörde sig om ströfall, säger Per Follin.

Utredningsarbete visade att smittkällan var ett kyltorn på en fastighet i Kista. Allmänheten fick aldrig veta om smittan som spreds i luften.

– Vi vägde nyttan av att berätta om det mot att skrämma upp en hel stadsdel och kom fram till att inte gå ut med information till allmänheten, säger Charlotte Larsson, miljöinspektör på miljöförvaltningen i Stockholm.

Det är också ovanligt att allmänheten varnas när legionella sprids i luften. Det uppger Fredrik Haux, utredare på Folkhälsomyndigheten, enligt Mitt i.