Logga in

Därför köper reliningbolaget en rörinstallatör

Publicerad
9 apr 2018, 09:34

Relining i kombination med rörinstallation ska bli ett framgångskoncept för bolaget som tagit över en VVS-firma i Stockholm.

Reliningbolaget Vanovo köpte nyligen Stockholmsföretaget Wasa Rör T Mickelsson. 

Motivet till förvärvet var möjligheten att erbjuda en helhetslösning med både rörinstallation och relining.

– Vi har fått mycket förfrågningar om relininguppdrag i Stockholm och en stor del kommer från rörläggarfirmor. Då såg vi en kombinationslösning, att vi både kunde ta rörinstallationen och reliningen i samma organisation. På så vis kan vi skapa ett starkt varumärke där vi gör jobb tillsammans. Samtidigt slipper vi påslagen som blir när en extern aktör tas in som underentreprenör, säger Vanovos vd och delägare Kristoffer Svanung. 

Vanovo erbjuder förutom relining av avloppsrör även tjänsterna ”smart VVC” och tätning av ventilationskanaler. Smart VVC är ett sätt att koppla bort ett eventuellt läckande rör och samtidigt skapa en individuell cirkulation för varje lägenhet. En slang förs in i det existerande varmvattensystemet och kopplas till en cirkulationspump.

– Vi tror att rörinstallation blir en bra kombination även med de andra tjänsterna som vi erbjuder. Samtliga kan lyftas in i totalentreprenader framöver och gör att vi kan ta ett större grepp, säger Kristoffer Svanung 

– Jag hoppas att uppdrag med både rörinstallation och våra övriga tjänster på sikt kan stå för 50 procent av verksamheten.

Enligt Kristoffer Svanung är det första gången som ett reliningbolag köper en rörinstallatör.

– Det har aldrig hänt förut. Men jag tror att vi också kommer få se fler rörfirmor som börjar med relining, säger han.

Läs mer: Eliassons Rör byter namn och vd

– Vanligt är att våra konkurrenter inom relining breddar verksamheten genom att satsa på spolbilar och TV-inspektion. Både i Göteborg och Stockholm är den marknaden mättad enligt min mening. Vi såg ingen nytta med det.

Vanovo startade 2015 och har huvudkontor i Göteborg samt ett lokalkontor i Stockholm som öppnade för 2,5 år sedan. Bolaget har fem anställda i Göteborg och sju i Stockholm.

– I Stockholm har vi två team och ett tredje på gång. Där jobbar vi med relining av avloppssystem och nästan uteslutande i innerstaden där vi tar oss an äldre och mer komplexa fastigheter. Dessutom gör vi diverse servicejobb åt fastighetsägarna, förklarar Kristoffer Svanung. 

I Göteborg är huvuddelen av uppdragen av kanaltätning. Vanovo är representant i Västra Götaland för tätningsmetoden Linervent. I Stockholm är ett annat företag representant för metoden och det är förklaringen till att Vanovo har en annan nisch där än i Göteborg.

Vanovo ägs av Kristoffer Svanung och produktionschefen Daniel Niklasson som har ett gemensamt förflutet inom reliningbranschen. Att de köpte ett VS-företag i Stockholm var till stor en del en tillfällighet.

Wasa Rör ägdes tidigare av solenergiföretaget Soltech Energy som beslutade sig för att renodla verksamheten. Anledningen till försäljningen var bland annat att Soltech lagt ner sin verksamhet inom termisk solenergi och koncentrerat sig på byggnadsintegrerade solceller. 

Läs mer: Soltech Energy köper Wasa Rör

– Av en händelse och genom gemensamma bekanta fick vi veta att Wasa Rör var till salu. Efter noga eftertanke och analys valde vi att gå vidare med affären, säger Kristoffer Svanung.

– Vi var inte på jakt efter ett rörföretag utan har haft fullt upp med att starta upp Vanovo. Vi började med två tomma händer för tre år sedan och nu omsätter vi 20 miljoner. Efterfrågan ökar på våra tjänster och när Wasa Rör dök upp såg vi att det kunde vara ett bra komplement. Dessutom får vi in en stor och bred kompetens som vi kommer att ha nytta av i den övriga verksamheten. 

Wasa Rör kommer fortsätta drivas som ett separat bolag och ta rena VS-entreprenader och serviceuppdrag. Omsättningsmässigt är de båda företagen ungefär jämnstora. 

– Vi siktar på 30 miljoner i Wasa Rör och 30–35 i Vanovo i år. Om orderingången i Vanovo fortsätter öka i samma takt ska vi försöka fördubbla antalet anställda under det kommande året

Wasa Rör har i dag 20 anställda.  

– Vi söker nu både fler rutinerade rörläggare och lärlingar, säger Kristoffer Svanung

Kvar i bolaget är grundaren Thomas Mickelsson som senior rådgivare. 

– Han har en massa år bakom sig i branschen och sitter på all kundkontakt. Han är jätteduktig på att hitta jobb och med kundrelationen. Det vill vi att han ska fortsätta göra.

Även vd Christer Larsson är kvar tills vidare. 

– Han har flaggat för att han kan tänka sig att göra något annat framöver, men vi får se vad som händer med det, kommenterar Kristoffer Svanung.

Läs mer: Reliningkoncern i konkurs