Logga in

Rörmokare bästa amatör i Svenska rallyt

Publicerad
20 feb 2018, 16:25

En rörmokare från Frövi gav proffsen en match i årets Svenska rallyt.

Mattias Jirvelius är glad över sin 21:a-plats i det 31,4 mil långa rallyt, som i år gick från Karlstad in i Norge och tillbaka till värmländska Torsby.

Banan ställer höga krav på både teknik och uthållighet. I VM-deltävlingen möts världseliten inom rally, WRC och WRC2-klasserna, och även amatörer.

Jag var bara 1,7 sekunder per kilometer efter vinnaren.

Vinnaren Thierry Neuville och de 19 andra som körde snabbare än Mattias Jirvelius är alla proffs som tränar rallykörning dagligen. Rörmokaren från Frövi och hans lagkamrater tränar sin hobby under två timmar var tredje lördag.

– Vi är glada motionärer, så jag väldigt nöjd med att ha kommit runt, säger Mattias Jirvelius som kört rallyt tre gånger tidigare men aldrig klarat hela varvet.

Läs mer: Grattis till VM-medaljen i VVS Björn!

Nu kom han i mål nio minuter efter vinnaren. Slår man ut det på antal kilometer skiljer det inte så mycket.

– Jag var bara 1,7 sekunder per kilometer efter vinnaren. Det är också mitt personbästa, för ett år sedan låg jag 2,8 sekunder efter, säger Mattias Jirvelius.

Till vardags driver han egna företaget Masif, som bland annat har uppdrag att installera fjärrvärme. Som rallyförare har Mattias Jirvelius nytta av att kunna vara sin egen mekaniker.

– Proffsen har med sig mekaniker, men som amatör måste man fixa det mest själv, säger han.

Läs mer: VVS-montören och brottaren Johan Eurén berättar om livet efter Rio-OS

Om det blir någon utökad satsning för hans del på sporten beror till stor del på ekonomin. Rallysport är dyrt och det är ont om sponsorer.

– Det gäller att ha tid att träna tillräckligt mycket, och få chansen att åka på många tävlingar utomlands, säger Mattias Jirvelius.