Logga in

Dansk ventilationsaktör etablerar sig i Sverige

Publicerad
8 feb 2018, 11:00

Ett danskt ventilationsföretag påbörjar expansionen i Sverige genom att köpa ett Örebroföretag som omsätter 80 miljoner kronor.

Danska Airteam etablerar sig i Sverige genom att köpa Luftkontroll Energy i Örebro.

Luftkontroll Energy har cirka 35 medarbetare med och omsatte förra året cirka 80 miljoner kronor. Bolaget erbjuder ventilations- och energilösningar inklusive service och underhållstjänster.

Läs mer: Creovent tar över Uppsalaföretag

Airteam är dotterbolag till det svenska riskkapitalbolaget Ratos som blev majoritetsägare 2016.

– Airteam tar genom förvärvet av Luftkontroll Energy ett strategiskt viktigt första kliv in i Sverige. Bolaget har en stark marknadsposition och en bra ledning, som fortsätter i sina roller och även är med som delägare framåt. Bolaget passar väl in i Airteams affärsmodell och vi ser goda möjligheter för Airteam att fortsätta växa i Sverige, säger Robin Molvin, ”senior investment director Ratos” i ett pressmeddelande.

– Vi är mycket glada att få ingå i en stor och stabil koncern som Airteam och att vi dessutom får vara med från start i deras etablering i Sverige, säger Luftkontroll Energys vd Niklas Johansson.

Förvärvet förväntas slutföras under första kvartalet 2018.

Airteam fokuserar på projektutveckling, projektledning och upphandling. Projekten utförs i stor utsträckning av ett nätverk med underleverantörer.

Dessutom erbjuder Airteam underhåll och service av installerade lösningar. Kunderna är oftast stora byggentreprenörer inom både renovering och nybyggnation.

Airteam har drygt 200 anställda och verksamhet på åtta orter i Danmark med huvudkontor i Århus.

Läs mer: Stor ventilationskonkurs i Stockholm

Luftkontroll Energy i Örebro hette tidigare LK Energy i Örebro och dessförinnan Hoist Energy Luftkontroll i Örebro. I december 2016 sålde Hoist Energy sina verksamheter i Norge och Sverige. Ny ägare till de svenska verksamheterna, däribland Hoist Energy Luftkontroll i Örebro, blev vd Niklas Johansson.

Läs mer: Ulf Bergquist ny vd för Ventpartner

Systerbolaget Hoist Energy Jovent bytte då namn till LK Energy i Stockholm men försattes i konkurs i januari 2017 efter flera förlustår.