Logga in

Serviceboende måste ha sprinkler

Publicerad
2 jan 2018, 20:37

Ett serviceboende i nordvästra Skåne stängdes på grund av bristande brandskydd, bland annat då sprinkler saknades.

I september gjorde Räddningstjänsten i Söderåsen bedömningen att brandskyddet inte var skäligt i det aktuella serviceboendet. Det saknades bland annat sprinkler och dubbla utrymningsvägar. 

Därmed förbjöds Klippans kommun att med omedelbar verkan använda de sex lägenheterna avsedda för boende för funktionshindrade personer med behov av stöd och service.

Läs mer: Krav på utredning av trivseleldning i villaområde

Klippans kommun överklagade beslutet och krävde att det skulle upphävas.

Boverkets verksamhetsklass 5B, som Räddningstjänsten hänvisar till, innebär bland annat krav på boendesprinkler, brandsläckare, brandlarm och två av varandra oberoende utrymningsvägar.

Men Klippans kommun anser att kraven på brandsäkerhet står i strid med målet att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Läs mer: Vägghängd WC orsakade fuktskador

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska institutionell prägel undvikas i bostäder med särskild service för vuxna.

Om samtliga krav ovan ska vara uppfyllda går det inte att undvika att boendet får en institutionell prägel, menar kommunen.

”I realiteten saknas möjlighet att verkställa en servicebostad om kraven enligt Boverkets byggregler ska vara uppfyllda”, anser kommunen som i sin överklagan vill att Kammarrätten ”förtydligar vilken lagstiftning som har företräde”.

Klippans kommun menar att ”en dom som innebär att Boverkets byggregler har företräde kommer att få mycket stora konsekvenser för en mycket stor del av landets servicebostäder”.

Läs mer: Dricksvattnet smakade salt och svavel – efter rening

Enligt kommunen ger i stället en tillfällig lösning med brandteknisk utrustning och dygnet-runt-bemanning av vaken personal ”en mycket god säkerhet”.

Både Länsstyrelsen i Skåne och Förvaltningsrätten i Malmö går dock på räddningstjänstens linje och slår fast att boendet ska ha verksamhetsklass 5 B, det vill säga med bland annat krav på sprinkler.

Klippans kommun har överklagat domen till Kammarrätten i Göteborg.