Logga in

Konkurserna ökar i byggbranschen

Publicerad
2 jan 2018, 09:52

Byggbranschen är en av landets mest konkursutsatta branscher. Det visar nya statistisk från UC.

2017 har varit ett dystert år med ett stort antal företagskonkurser. Byggbranschen toppar tillsammans med restaurang och handel kreditinformationsföretaget UC:s årsstatistik.

UC har under hela 2017 rapporterat om den alarmerande negativa utvecklingen i framför allt två stora branscher, byggbranschen och inom hotell och restaurang.

Läs mer: Gävlebyggare med VVS i konkurs

Byggbranschen ökade totalt med 10 procent och hotell- och restaurangbranschen med 19 procent för 2017.

Antalet konkurser inom byggbranschen var 1 046 under hela 2017, jämfört med 953 konkurser år 2016.

UC pekar på en oroande utveckling och siffrorna är markant högre jämfört med föregående år. Totalt sett ökar antalet svenska företagskonkurser med 3 procent för helåret 2017.

Läs mer: Ännu en ventilationskonkurs i Stockholm

– Det är oroväckande siffror vi stänger 2017 med. Jag kan tänka mig att det konsekvent ökande antalet företagsbedrägerier kan vara en anledning till varför det ser ut som det gör för 2017, kommenterar Richard Damberg på UC i ett pressmeddelande.

Läs mer: Rekonstruktionen av Stockholmsinstallatör misslyckades

– Förutom bedrägerifaktorn vill jag belysa två andra faktorer, övergången av arbetskraft från ROT-sektorn till större anläggningsarbeten inom byggbranschen och höjningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar inom hotell och restaurang, menar Richard Damberg.