Logga in

Installatörer mest anlitade hantverkarna

Publicerad
17 okt 2017, 06:00

Svenska folket fortsätter att anlita professionell hjälp vid renovering och byggprojekt i den egna bostaden – och då framför allt elektriker och VVS-montörer.

Allt enligt en undersökning från Houzz, världens största internetbaserade plattform för heminredning och design. Elektriker toppar listan, men räknar man in VVS-tjänster som värme- och ventilationsservice samt badrumsrenovering till kategorin rörmokare så hamnar den också på 62 procent.

– 2016 var ytterligare ett starkt år för den internationella inrednings- och byggmarknaden och bostadsägare fortsätter att investera i sina hem, säger Nino Sitchinava, chefsekonom på Houzz.

Här finns en växande VVS-marknad

2017 ser ut att bli ytterligare ett rekordår för hemrenoveringar, hälften av alla bostadsrättshavare och villaägare planerar att fortsätta eller påbörja projekt under året.

Svenska bostadsrättshavare och villaägare planerar att lägga ner ett genomsnitt på 116 900 kronor på bostadsprojekt under 2017.

År 2016, var det köksprojekt som kostade mest (112 500 kronor i genomsnitt), följt av badrum (75 000 kronor).

Varannan svensk har svårt att få tag på hantverkare

Design och funktion toppar listan på vad bostadsrättshavare och villaägare tycker är viktigast inför ett byggprojekt hemma (65 procent och 66 procent).

Men så många som en tredjedel av svenska bostadsrättshavare och villaägare tycker det är mycket viktigt att använda miljövänliga material (31 procent). En av fem anger samma anledning av hälsoskäl (20 procent) och 14 procent vill integrera smart teknik.

För att skapa mer energisnåla hem installerar hela 24 procent av nyblivna bostadsrättshavare och villaägare smart, energieffektiv teknik.

Störst brist på utbildade hantverkare

Den svenska Houzz & Home-undersökningen är baserad på 841 svar under mars–april 2017.

Marknadsundersökningsfirman Farnsworth Group sammanställde undersökningen, som du kan läsa här.