Logga in

Torpheimergruppen gör stor inbrytning i Stockholm

Publicerad
13 sep 2017, 10:12

Multidisciplinära Torpheimergruppen fyrdubblar personalstyrkan i Stockholmsområdet genom att köpa ett annat bolag.

Torpheimergruppen gör en stor inbrytning i Stockholmsområdet genom att förvärva Ventilation & Inomhusklimat Sverige (V&I) i Södertälje.

Om förvärvet genomförs planenligt vid årsskiftet nära fyrdubblas Torpheimergruppens personalstyrka i Stockholm.

Sveriges 20 största installationsbolag

Torpheimergruppen har genom sitt helägda dotterbolag Torpheimer i Stockholm undertecknat en avsiktsförklaring att förvärva samtliga aktier i V&I.

Jens Östrup, vice vd på Torpheimergruppen.

– Vi etablerade oss i Stockholmsområdet för tre, fyra år sedan via ett driftkontrakt i Kista. Vi har sedan velat expandera där. Det har visat sig vara svårt att göra organiskt, därför har vi letat efter förvärv. Vi har då hittat V&I som i flera år varit en av våra samarbetspartner i Stockholmsområdet, säger Torpheimergruppens vice vd Jens Östrup till VVS-Forum. 

– Vi känner dem ganska väl vid det här laget och sannolikheten för att förvärvet kommer att genomföras är därmed mycket hög, tillägger han. 

En så kallad due diligence, företagsbesiktning, kommer att genomföras under cirka en månad. Planen är att ett formellt avtal undertecknas mitten av november och att tillträde sker den 1 januari 2018.

Torpheimer i Stockholm med huvudkontor i Kista har i dag åtta anställda inom ventilation, VS och el. V&I har cirka 20 anställda inom ventilation, el och styr.

– Styr har vi saknat i vår korg i Stockholm så det gillar vi att få in via V&I, kommenterar Jens Östrup.

Torpheimer årets entreprenör i östra Sverige

Förra året omsatte V&I cirka 31 miljoner kronor med 15 anställda. I erbjudandet ingår energiutredningar, service och entreprenad.

V&I ägs i dag av de tre grundarna Zonny Stenström, Christer Eriksson och Mats Magnusson. Företaget startade 2009 och bedrev tidigare även VS-verksamhet genom dotterbolaget Rör & Installationsteknik, som numera är helt fristående.

– V&I gjorde sig av med rördelen för några år sedan, men de sitter i samma lokaler som sitt tidigare dotterbolag och fortsätter att jobba ihop. Det tänker vi inte förändra i och med förvärvet. De finns i samma lokaler, men kommer juridiskt inte att tillhöra oss, säger Jens Östrup.

– Vi kommer att expandera på VS-sidan i Stockholm också, men tänker söka andra vägar för det. Om det sker organiskt eller via förvärv kan jag inte säga i dag. El, styr och vent är våra starka och prioriterade ben i dag, men vi vill vara företaget som har allt i korgen och då ska vi också ha en VS-del, säger Jens Östrup.

Torpheimergruppen med säte i Linköping omsätter ungefär 600 miljoner kronor och har cirka 230 anställda. Verksamhet bedrivs i Östergötland, Sörmland och Stockholm. Kontor finns i Linköping, Norrköping, Finspång och Stockholm. Koncernchef är Mikael Hansevi och styrelseordförande är grundaren Lars-Göran Torpheimer.

Dotterbolaget Torpheimer System utnämndes förra året till ”Årets klättrare” av Industrifakta efter att ha tagit sig in på listan med Sveriges 20 största installationsbolag genom en 13:e plats.