Logga in

Regeringen backar om 3:12-reglerna

Publicerad
30 aug 2017, 14:30

Regeringen har dragit tillbaka det kritiserade förslaget om 3:12-reglerna.

På en pressträff nyligen meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) att regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om att dra tillbaka förslagen om förändrad beskattning för fåmansföretagare och förändringar i skiktgränserna för statlig inkomstskatt.

Förslaget om införande av en flygskatt behålls dock, men med justerade nivåer till 60, 250 respektive 400 kronor beroende på flygresans längd.

”Förslaget om förändringar i 3:12-reglerna har varit mycket kritiserat från både alliansen och näringslivet då det skulle innebära kraftiga försämringar för de flesta fåmansföretagare.” 

Hans Peter Larsson, skattejurist, PwC

Hans-Peter Larsson, skattejurist på PwC.

– Bakgrunden till åtgärden är alliansens hot att agera i riksdagen, exempelvis genom misstroendeförklaring, om förslagen om höjda skatter genomförs, säger Hans Peter Larsson, skattejurist på redovisningsföretaget PwC och skatteexpert i VVS-Forum.

 

Så hanterar du 3:12-reglerna

Han tillägger:

– Förslaget om förändringar i 3:12-reglerna har varit mycket kritiserat från både alliansen och näringslivet då det skulle innebära kraftiga försämringar för de flesta fåmansföretagare. Men det fanns några ljuspunkter i förslaget, främst kring lättnader vid generationsskiften som i dag missgynnas.

Så parerar du tuffare 3:12-regler

I juninumret av VVS-Forum (nr 6/2017) hade Hans Peter Larsson delvis rätt i en skattejuridisk krönika om 3:12-reglerna. Då var hans stalltips att oppositionen skulle kunna lyckas få regeringen att backa lite, men inte att hela förslaget skulle stoppas.

Företagare riskerar höjd skatt

Men Hans Peter Larsson påpekar att sista ordet sannolikt inte är sagt gällande de omdiskuterade reglerna för fåmansföretagare.

– Innan valet i september 2018 händer inget, samtidigt blir 3:12–reglerna en valfråga, tror Hans Peter Larsson.