Logga in

Kronprinsessan fyller år, det uppmärksammas med simning

Publicerad
14 jul 2017, 11:56

Hundratals barn dör varje år för att de inte har tillgång till rent vatten. Kronprinsessan har under många år engagerat sig i vattenfrågor, det uppmärksammas av en organisation som hoppas kunna göra skillnad.

Det är WaterAid och Medley som uppmärksammar kronprinsessans födelsedag genom välgörenhetsinsamlingen Simma för livet. Insamlingen genomförs den 17:e oktober, för varje simmad meter skänker sponsorer för evenemanget tio öre upp till en miljon kronor till WaterAids arbete i Uganda, Etiopien och Kenya.

Varje dag dör 800 barn i sjukdomar de ådragit sig genom att ha druckit smutsigt vatten, WaterAids arbete syftar till att ge fler människor tillgång till rent dricksvatten.

Miljontals människor har inte tillgång till rent vatten.

”Som vanligt är det barnen som drabbas värst. Därför är jag glad och stolt över att WaterAids beskyddare Kronprinsessan Victoria engagerar sig för den här viktiga frågan. Simma för Livet kommer verkligen förändra livet för tusentals barn i några av de mest utsatta samhällena i Östafrika.”

Cecilia Chatterjee-Martinsen

Generalsekreterare, WaterAid Sverige

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige säger i ett pressmeddelande att den torka som drabbat flera länder i Östafrika tydligt visar hur beroende vi människor är av vatten.

– Som vanligt är det barnen som drabbas värst. Därför är jag glad och stolt över att WaterAids beskyddare Kronprinsessan Victoria engagerar sig för den här viktiga frågan. Simma för Livet kommer verkligen förändra livet för tusentals barn i några av de mest utsatta samhällena i Östafrika, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Pumptillverkaren som jobbar för att 650 miljoner människor ska få rent vatten.

Simma för livet har två ambassadörer, Lars Frölander och Therese Alshammar, tillsammans hoppas de att insamlingen ska kunna engagera så många som möjligt för att kunna simma de 1 000 mil som krävs för att dra in en miljon kronor.

De insamlade pengarna kommer att gå in i ett fem års projekt i Uganda, Etiopien och Kenya, vars mål är att över 100 000 skolbarn ska få tillgång till rent vatten, toaletter och hygien i skolan.

WaterAid är en internationell organisation som grundades 1981 och finns i 37 länder. De jobbar för att alla människor i världen ska ha tillgång till rent vatten, sanitet och hygien.

De löste sanitetsproblem i flyktingläger.