Logga in

Stipendium för arbete mot rasism

Publicerad
19 jun 2017, 15:38

”IF Metall hade konspirerat med arbetsgivaren som höll det hemligt att de skulle komma hit. Prischecken låg under en stor handduk så jag såg inte vad det var. ”

Peter Persson på LK i Helsingborg tilldelas ett nyinstiftat stipendium för sin kamp mot rasism. Framför allt handlar det om att han tar debatten på sociala medier. 

Peter Persson får stipendiet ”IF Metall mot rasister, för alla människors lika värde” år 2017. Stipendiet på 5 000 kronor delades ut av IF Metall Nordvästra Skåne med motiveringen:

”IF Metall mot rasister, för alla människors lika värde går 2017 till en medlem som alltid står upp för kampen mot rasism och främlingsfientlighet och för alla människors lika värde. En person som inte viker ner sig för att ta debatten när den så behövs oavsett var den dyker upp och inte minst i sociala medier.”

Utdelningen skedde under en fikarast på jobbet.

– Jag blev väldigt överraskad och hade ingen aning om att jag skulle få det. IF Metall hade konspirerat med arbetsgivaren som höll det hemligt att de skulle komma hit. Prischecken låg under en stor handduk så jag såg inte vad det var. Representanten för IF Metall pratade först om deras arbete mot rasism bland ungdomar. När han sedan berättade att de instiftat ett stipendium för extra insatser började jag fatta att det var mig det handlade om. De har sett att jag är ute mycket på Facebook och krigar mot rasism.

Varifrån kommer dit engagemang för de här frågorna?

– Dels handlar det om min fackliga bakgrund och kampen för alla människors lika värde. Jag går igång när jag ser rent idiotiska påståenden som delas på Facebook och som påstås vara sanningar. Då försöker jag bestrida det med hjälp av logiska och sakliga argument. Jag lägger stor vikt vid att kräva en bra nivå på debatten. När jag blir kallad landsförrädare och liknande så avbryter jag debatten. Då vill jag inte diskutera mera. Jag försöker att hålla mig lugn och sansad och att inte gå till motangrepp.

– Jag tror inte att jag lyckas vinna över den jag debatterar med och att den ändrar sig. Däremot räknar jag med att andra läser det jag skriver och kan tänka till. Att det ger ringar på vattnet.

Hur stöter du på rasismen i vardagen?

– Det kan vara en förlupen kommentar av någon som kanske har läst någonting i tidningen. Om det händer på en middag eller en fest tillsammans med vänner försöker jag att hålla mig lugn men ibland klarar jag inte det utan säger ifrån då också. Men oftast handlar det om sådant som skrivs på Facebook. 

Vad betyder stipendiet för dig?

– Rent personligen är det kul att det som jag har gjort uppmärksammas. Framför allt hoppas jag att det i förlängningen leder till att fler vill ta fajten, att jag kan inspirera andra till att våga säga ifrån och få fler att tänka till.

– Men det räcker inte bara med att ta debatten. Grunden för det här är en upplevd otrygghet och det är viktigt att politikerna tar den på allvar. Rikspolitiken bemöter inte den här känslan av otrygghet, som i och för sig är väldigt överdriven, utan det upplevs som att saker mörkas. Det skapar ett misstroende.

Hur kan den upplevda otryggheten minska?

– Fler poliser är inte den enda lösningen. Det är även viktigt att polisen arbetar med rätt saker. Den måste satsa mer på förebyggande åtgärder, där det finns projekt som visat väldigt goda resultat, och inte bara haffa buset i efterhand så att säga. 

– Utanförskapet måste minska och vi behöver fler träffpunkter där vi möts och ser att vi inte är så olika. En av de viktigaste träffpunkterna tror jag är arbetsplatserna.

Hur kommer du att använda stipendiepengarna?

– Jag har inte bestämt det ännu men jag misstänker att de kommer att gå till renoveringen av mitt hus.

Peter Persson har arbetat på LK i Helsingborg sedan 2006.

– Tidigare arbetade jag på lagret men sedan tre år har jag hand om våra trygghetsanställda och fungerar som arbetsledare för dem.

Han är också klubbordförande för IF Metall och skyddsombud på företaget.

LK i Helsingborg, som totalt har cirka 70 anställda, tillverkar VVS-armaturer, exempelvis ventilpaket och golvvärmefördelare.