Logga in

Tragisk olycka bakom konkurs

Publicerad
11 apr 2017, 07:00

Ett VVS-företag i Umeå går i konkurs efter en tragisk olycka och en misslyckad rekonstruktion.

2015 föll en av företagets anställda ned från ett hustak och blev förlamad. Övriga anställda chockades, vilket påverkade försäljning och installationer.

”Det är väldigt tråkigt det som hänt, men jag går ändå ur det som varit starkare och jobbar nu vidare med det nya”, säger vd Gustav Hedman.

Umeåföretaget Värmehjälpen Västerbotten AB har sedan 2012 arbetat med försäljning av värmepumpar, kaminer och lösullsisolering samt installationer och rådgivning kring energibesparande åtgärder.

I slutet av mars ansökte företaget om konkurs hos Umeå tingsrätt, på grund av att bolaget är på obestånd som inte kan betecknas som tillfälligt.

Det brutna räkenskapsåret 2014/2015 omsatte bolaget cirka 15,5 miljoner kronor med nio anställda och redovisade ett resultat efter finansnetto på 408 000 kronor. 2015/2016 sjönk omsättningen till cirka 12,5 miljoner kronor med en förlust på cirka 2,1 miljoner kronor. 

Orsakerna till det stora tappet är flera. 2015 föll en av företagets anställda ned från ett hustak, efter att ha låtit bli att ta på sig fallsele. Mannen fick en allvarlig hjärnskada, blev förlamad, och är fortfarande inlagd på sjukhus. Övriga anställda föll i stor sorg, vilket påverkade försäljning och installationer.

Under sommaren 2015 gjorde en annan montör en miss vid installation av anslutningsdon under ett större jobb. Det ledde till att företaget tvingades göra om alla anslutningar och bila i kök och badrum, vilket gav stora extra kostnader.

Ett försök till rekonstruktion av bolaget under 2016 ledde endast till ytterligare kostnader. Därför bestämde sig vd Gustav Hedman i början av 2017 för att ansökan om konkurs.

Han kommer framöver att satsa helt och hållet på sitt andra bolag Infracomfort Skandinavien, som säljer infravärmepaneler.

– Det är väldigt tråkigt det som hänt med Värmehjälpen, men jag går ändå ur det som varit starkare och jobbar nu vidare med det nya, säger Gustav Hedman.