Logga in

De drömmer om ett eget VVS-företag

Publicerad
14 feb 2017, 20:48

De har kommit till Sverige i hopp om ett bättre liv. Och flera av dem satsar nu på att utbilda sig till VVS-montörer.

– Jag drömmer om att starta ett eget VVS-företag. Därför började jag plugga, trots att svenska språket är jättesvårt och det är väldigt mycket teori, säger Issa Mendy, som läser andra året på VVS- och fastighetsprogrammet.

Skolan Carl Wahren i Hallstavik är döpt efter ortens stora industriman som också var vd i Holmens pappersbruk, den största arbetsgivaren på orten. Hallstavik kan kallas för en urban glesbygd. Den lilla bruksorten i Roslagen ligger i Stockholms län.

Mats Hellström, företagsrådgivare på Installatörsföretagen i Stockholm, och Tomas Hellsberg, Byggnads i Uppsala, är på skolan för att informera de nyanlända ungdomarna om VVS-montörsyrket.

Issa Mendy, 20 år, och hans kompis Negassi Tsfagergs, 19 år, som går första året på VVS- och fastighetsprogrammet har stora planer för framtiden i VVS-branschen.

– Jag är snabb på att lära mig praktiska saker, men teorin får jag kämpa med, säger Issa Mendy, som för tre år sen kom till Sverige från Senegal i Västafrika.

Hans långsiktiga mål är att etablera ett VVS-företag i hemlandet.

– Det finns verkligen behov av VVS-företag i Senegal, vatten- och avloppssystemen är ofta dåliga även om man börjat satsa på infrastruktur, konstaterar Issa Mendy, som är väldigt glad över att han har fått så bra lärare.

– Janne visar mig hela tiden hur jag ska göra, tillägger han.

”Janne” är VVS-läraren Jan Höglund, som nästan känns som en bonuspappa till killarna (det är ingen av tjejerna som börjat på utbildningen ännu). De har lämnat sina föräldrar och syskon i hemländerna.

– VVS- och fastighetsprogrammet är mycket intressant, där man får lösa problem och utvecklas till företagsledare, hoppas jag. Dessutom finns det mycket jobb inom den här branschen och så får man träffa folk, säger Negassi Tsfagergs, som på fritiden spelar innebandy och fotboll i Roslagsbro IF.

Han drömmer också om att bli entreprenör i VVS-branschen, men i Sverige.

– Jag hoppas också att kunna starta ett VVS-företag i Sverige, förtydligar Issa Mendy och tillägger att han räknar med en bra inkomst. Det är i varje fall vad han har hört om VVS-montörer, att det är ett välbetalt yrke. 

Läs mer i VVS-Forum nr 2/2017 som utkommer den 23 februari.