Logga in

Bad & Värme-medlem fick ny ägare

Publicerad
21 dec 2016, 08:58

En västsvensk Bad & Värme-medlem har fått en ny ägare, som är barnbarn till butikskedjan Julas grundare.

Alexander Blank blev den 1 december ny ägare till Bad & Värme-medlemmen Hjalmarssons Rör i Mariestad.

– Det började med att jag hade kontakt med några företagsförmedlare i Skaraborg. Jag sökte egentligen ingen specifik bransch, men jag ville ha en verksamhet med butik eftersom jag har jobbat mycket med det tidigare. Det fick också gärna vara inom hantverksområdet eftersom det inte går att digitalisera som så mycket annat gör i dag, säger Alexander Blank.

Han blev tipsad av en förmedlare om att Hjalmarssons Rör var till salu. Ett första möte bokades in med dåvarande ägaren Jan Ekström i augusti.

– Det kändes väldigt bra direkt och på den vägen blev det. Efter lite diskussioner blev det affär.

I början av november kom Alexander Blank och presenterade sig för personalen som då ännu inte visste om ägarskiftet. Han arbetade sedan parallellt med Jan Ekström och den 1 december tog Alexander Blank över verksamheten.

Viss VVS-erfarenhet

Alexander Blanks morfar Lars-Göran Blank startade butikskedjan Jula och han har själv jobbat inom företaget tidigare. Det har gett honom viss erfarenhet av VVS-försäljning.

– Jula har ett litet VVS-sortiment, men det är förstås väldigt begränsat jämfört med det här. Jula-kunderna är enbart hemmafixare. Nu är det ett betydligt bredare sortiment.

Hjalmarssons Rör har i dag nio anställda, varav en är Alexander Blanks fru. Fem är VVS-montörer, två arbetar i butiken och övriga med administration.

– Det känns som att alla trivs väldigt bra ihop så det är skönt. Jag gör det mesta, förutom att montera, och tycker det är roligt med butiksförsäljningen, säger Alexander Blank.

Förvärv strax innan ägarskiftet

Butiken öppnade för 1,5 år sedan och profilerades då enligt Bad & Värmes koncept. Några större förändringar av butiken har ägarbytet ännu inte medfört.

– Men vi har gjort en ganska stor rockad, flyttat om hyllor och ändrat placeringar. Det kommer senare att bli mer badrumsutställningar också. Just nu handlar det för mig om att bli varm i kläderna och lära mig hela sortimentet.

Viktigaste kunder för Hjalmarssons Rör är lokala fastighetsbolag och privatpersoner.

Strax innan Alexander Blank tog över företaget förvärvades den enskilda firman Mariestads Rör Björn. Ägaren Björn Larsson bor i Töreboda, cirka två mil från Mariestad.

– Han hade en stor del av sin marknad i Töreboda som vi kunde ta över genom förvärvet, förklarar Alexander Blank. ​