Logga in

Avhoppare startar ny VVS-kedja

Publicerad
13 dec 2016, 13:19

Nyligen lämnade hans västsvenska företagsgrupp Bad & Värme. Nu har han startat den nya VVS-kedjan Monterra. Koncernen aviserar att nya konsumentbutiker ska öppnas i Västerås och Örebro under nästa år.

Klas Tolf har under hösten startat Monterra. De butiker som ingår i dag är Tolfs VVS egna i Alingsås, Lerum, Hunnebostrand, Kungshamn, Nossebro, Skövde och Tidaholm.

– Vi håller på att testa konceptet, kommenterar Klas Tolf, som inte vill berätta mer om expansionsplanerna för kedjan.

På Monterras webbplats står dock: ”Om du vill bli del av en växande VVS-kedja, kontakta oss…”

Kedjans huvudaffär är att erbjuda installationstjänster.

– Våra enheters core business är att vara duktiga hantverkare som löser kundens problem från a till ö. Detta kan innefatta allt från färdiga badrum och värmeinstallationer till enkla rörmokartjänster. Naturligtvis kommer vi erbjuda ett brett produktsortiment från vår inköpscentral som till viss mån kommer att visas i butik. Men grundpositionen är installation och montering av ett brett produktsortiment, därav namnet Monterra, förklarar Klas Tolf.

Centrala funktioner i Göteborg

Tolfs VVS förvärvade 2014 Frej Jonsson & Co i Göteborg. Varumärket Monterra ägs av Frej Jonsson och i Göteborg finns även kedjans centrala funktioner som inköp, marknad, ekonomi och lager. Frej Jonssons grossistdel är leverantör till Monterra. Dock ingår inte Frej Jonssons butik i kedjan i dag.

Flera av de tjänstekoncept som Monterra erbjuder kunderna känns igen från de etablerade kedjorna. Ett heter ”Levererat och monterat”, att man kan få en vara till ett fast pris levererad och monterad i hemmet. Ett annat är ”Från start till klart” med totalansvar för hela badrumsrenoveringen.

Omstrukturering av koncernen

VVS-Forum har även tagit del av årsredovisningen för Tolfs VVS o Entreprenad det brutna räkenskapsåret 2015/2016. Där framgår att koncernen omstrukturerats i april 2016.

Nytt moderbolag är Proffspartner Bygg i Skövde AB, med säte i Alingsås. Omstruktureringen har belastat rörelseresultatet och gör att det är negativt.

”16/17 har börjat mycket bra. Vi ser en ökad efterfrågan på såväl butiksförsäljning som på vår installationsavdelning. Under nästkommande år avser vi att fullt dra nytta av det nya affärssystemet/…/Vi avser att inom de kommande åren konsolidera och stärka vår kärnverksamhet”, skriver bolaget i årsredovisningen.

Nya butiker i Västerås och Örebro

I årsredovisningen 2015/2016 för nya moderbolaget Proffspartner Bygg i Skövde framgår att koncernen, förutom Monterra, utvecklat ett annat nytt koncept som heter Oazo. Under 2016/2017 avser Oazo att etablera konsumentbutiker i Göteborg, Västerås och Örebro.

VVS-Forum har sökt Klas Tolf för en kommentar även om omstruktureringen, konceptet Oazo och de nya konsumentbutikerna, men han har ännu inte återkommit angående detta.