Logga in

Först med jämställda byggbodar

Publicerad
2 nov 2016, 14:55

– Det här är ingen specialbod. Alla ska kunna känna sig bekväma och trygga i våra omklädningsrum. Det säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, om de nya unisexbodarna.

NCC har infört byggbodar med omklädningsrum med individuella bås med låsbar dörr. De byggbodar som dominerar marknaden är skapade för en könssegregerad arbetsmarknad, en tid då kvinnor inte jobbade i byggbranschen. Omklädningsrummen har bänkar och rader med klädkrokar. När kvinnorna tar plats i arbetslaget behövs en extra bod för att de ska få ett eget omklädningsrum. Byggbolaget NCC har därför tagit fram en ny bod som löser problemet på ett mindre resurskrävande sätt.

– Det här är ingen specialbod. Vi vill att personalutrymmena så snart det är möjligt ska se ut så här på våra byggarbetsplatser, säger Christina Lindbäck.

Den nya unisexboden har omklädningsrum med individuella bås med låsbar dörr. Båsens väggar går inte ända upp till taket för att man ska kunna prata med sina arbetskamrater medan man byter om.

Fredrika Romin

En som gillar det upplägget är VVS-montören Fredrika Romin på VVS-Metoder i Stockholm.

– Här där jag arbetar på taket på Gallerian är det bra med fräscha toaletter som städas flera gånger om dagen. Dessutom finns en tjejtoa i vårt omklädningsrum. Det är tack vare vår huvudentreprenör NCC, som är väldigt bra.

Fredrika Romin är annars van vid att byggena saknar vettiga toaletter och hon säger till VVS-Forum att hon stödjer Elqvinnornas kampanj för bättre toaletter på byggena som vi skrev om här.

Jämställda byggbodar är också tänkta att bidra till arbetsgemenskapen med gemensam matsal för alla på byggarbetsplatsen som främjar att alla kan delta i sociala och arbetsrelaterade samtal.