Därför minskar försäljningen av värmepumpar

Publicerad 20 okt 2016, 13:37

Försäljningen av värmepumpar minskade med 12 procent under tredje kvartalet i år. Det rapporterar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP), som ser en huvudorsak till inbromsningen.

Det främsta skälet till den sjunkande försäljningen är sänkningen av ROT-avdraget till 30 procent vid årsskiftet, vilket nu syns i försäljningsiffrorna, uppger SKVP.

– Många passade att göra sin investering i slutet på förra året. Men vi tror också att den ovanligt varma hösten gjort att många haft tankarna på annat än uppvärmningen av sitt hus, säger SKVP:s vd Per Jonasson i ett pressmeddelande. 

Försäljningen till villor har totalt minskat med 15 procent under årets tredje kvartal jämfört med samma period förra året. Samtidigt har försäljningen av fastighetsvärmepumpar ökat med hela 25 procent.

– Vi ser en tydlig trend på värmepumpmarknaden att fler och fler fastighetsägare väljer att installera värmepumpar. Det ökar självständigheten gentemot deras elleverantör, säger Per Jonasson.

Försäljningen nedbrutet på olika produktslag:

Luft/vattenvärmepumpar –2%

Frånluftvärmepumpar – 4%

Vätska/vattenvärmepumpar (=bergvärmepumpar) – 23%

Totalt såldes värmepumpar för 1,6 miljarder kronor i Sverige under det tredje kvartalet, vilket är en minskning med 10 procent jämfört med samma period i fjol. Hittills i år uppgår det totala försäljningsvärdet till 4,2 miljarder, vilket är på samma nivå som förra året, konstaterar SKVP.