Logga in

Ny syn på drömbadrum

Publicerad
25 aug 2016, 09:43

Synen på badrum har förändrats. Åtminstone om man ska tro en ny studie, som en sanitetstillverkare låtit göra.

De överdrivet lyxiga badrummens tid är förbi. När svenska folket får drömma fritt om badrum ligger fokus på enkelhet och kvalitet i kombination med smarta detaljer.

  • 37 procent skulle välja en lättstädad vägghängd toalett om de gjorde om sitt badrum i dag.
  • Nästan lika många, 34 procent, vill ha badkar.
  • Hela 51 procent skulle vilja ha en toalett med integrerat luktutsug och lika många vill ha en beröringsfri spolplatta.
  • Men drömmen om lyxigare badrum finns ändå kvar hos många. En tredjedel av de tillfrågade vill ha en jacuzzi och 28 procent sätter upp bastu på önskelistan.

Det visar en undersökning där 1 000 personer i åldrarna 18–74 år tillfrågats av opinionsföretaget YouGov i en undersökning som sanitetstillverkaren Geberit låtit göra.

Andra detaljer som man gärna skulle vilja ha är massage i duschmunstycket (49 procent) eller ett regn- och duschmunstycke (29 procent). 14 procent skulle dessutom vilja ha en soldusch för att kunna hålla sig naturligt bruna hela året.

– Många svenskar ser badrummet som en fristad. Här kan vi ta en paus från vardagen utan att bli störda av mobiler, TV, musik, tvättmaskin eller torktumlare, säger Jonas Elfborg, produktchef på Geberit, i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen är 61 procent av svenskarna intresserade av hur man kan designa och inreda badrummet på ett trivsamt sätt. Den tillfälliga trenden, att slopa dörrarna in till badrummet och integrera det med resten av hemmet, är helt ute. I stället önskar man sig större badrum – 59 procent tycker att deras badrum är för litet idag.

Favoritfärgerna som toppar interiören är vitt, grått, blått och svart, men inslag av guld är också uppskattat. 10 procent skulle gärna ha guld i sitt badrum. Även silver, grönt och beige är färger man kan tänka sig i sitt badrum.