Ökad försäljning av värmepumpar

Publicerad 25 apr 2016, 10:10

Försäljningen av värmepumpar steg under första kvartalet i år. Fastighetsvärmepumpar ökade med hela 24 procent och totalt var ökningen 6 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Men sänkningen av ROT-avdraget påverkar marknaden, det visar en nedgång i mars. Allt enligt statistik från branschorganisationen Svenska Kyl och Värmepumpföreningen (SKVP).

Under första kvartalet 2016 såldes värmepumpar för totalt 1,2 miljarder kronor i Sverige, vilket är en ökning med 7 procent jämfört med motsvarande kvartal 2015. Antalet sålda värmepumpar ökade med totalt 6 procent under perioden januari – mars 2016, enligt ett pressmeddelande från SKVP.

Så här ser försäljningen av värmepumpar ut:

  • Fastighetsvärmepumpar + 24 procent.
  • Luft/vattenvärmepumpar +18 procent.
  • Frånluftvärmepumpar +10 procent.
  • Vätska-vattenvärmepumpar (=bergvärmepumpar) -1 procent.

Försäljningen av luft/luftvärmepumpar finns inte medtaget i beräkningen.

– Fastighetsvärmepumpar har totalt ökat med 24 procent och förklaringen ligger i en fortsatt stark utveckling av byggsektorn. Vid småhusbyggen är det i dag standard att sätta in en anpassad värmepumplösning för att reducera energianvändningen, säger Per Jonasson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, i pressmeddelandet.

Försäljningen av bergvärmepumpar har gått ned med 1 procent under första kvartalet. En faktor i det sammanhanget är antagligen det minskade ROT-avdraget, tror Per Jonasson.

– Vi ser en fortsatt stark utveckling för värmepumpar i Sverige. Samtidigt finns det mörka orosmoln på himlen. Siffrorna för mars månad pekar nedåt och en orsak till det är att ROT-avdraget minskats till 30 procent. Risken är att den vikande trenden fortsätter när kostnaden för att installera bergvärme har ökat för vanliga konsumenter, säger Per Jonasson.