”Vattendetektiv” vinner Stockholm Water Prize

Publicerad 22 mar 2016, 16:41

Årets Stockholm Water Prize går till professor Joan Rose från USA. Hon får priset för sina bidrag till global folkhälsa. Genom att kartlägga och bedöma hälsorisker i vatten, och skapa praktiska riktlinjer och verktyg åt beslutsfattare och allmänhet, har hon bidragit till en friskare värld, skriver arrangören Stockholm International Water Institute (Siwi), i ett pressmeddelande.

Professor Joan Rose bor och arbetar i Michigan i USA där hon innehar Homer Nowlin Chair in Water Research vid Michigan State University. Hon är en av världens ledande experter på vattnets mikrobiologi och har ägnat sin karriär åt att förbättra vattenkvalité och folkhälsa.

– Jag är väldigt hedrad av att få vara med på en lista med så framstående tidigare pristagare. Priset ger uppmärksamhet åt århundradets viktigaste vattenfrågor, och för mig är det vattenkvalité, säger professor Joan Rose, i pressmeddelandet.

Juryn för Stockholm Water Prize kommenterar årets pristagare så här:

”Kopplingen mellan mikrobiologi, vattenkvalité och hälsa är full av teoretiska och praktiska osäkerheter. Världen är välsignad med ett fåtal individer som förmår förstå och hantera de ökande och alltmer komplexa utmaningarna kring rent vatten och hälsa. Professor Joan Rose är det ledande exemplet på denna extremt ovanlig blandning av talanger då hon förmått förena förstklassig forskning med politisk påverkan, praktiska riktlinjer och samhällsupplysning.”

– Jag har alltid varit motiverad av principerna runt folkhälsa, hur man förebygger sjukdomar. Något så centralt som vår vatteninfrastruktur förfaller eller saknas helt i stora delar av världen. Miljarder människor är inte anslutna till fungerande avloppsrening, säger professor Joan Rose.

– Professor Rose har sedan länge ett kall – att trygga alla människors hälsa. Men hon har inte nöjt sig med det, utan utvecklat sin strävan till att säkerställa vattnets roll för välfungerande och hälsosamma ekosystem. Professor Rose har hängivet lett utvecklingen mot att göra världen till en bättre plats för oss alla, säger Torgny Holmgren, vd för Siwi.

Joan Rose anses vara världens främsta expert på parasiten Cryptosporidium. Den parasit som drabbade Östersund 2010 då omkring 47 000 personer blev infekterade. Tillsammans med sitt team, som hon kallar ”vattendetektiver”, arbetar hon med att utreda just denna typ av utbrott av vattenrelaterade sjukdomar, för att se hur de kan stoppas, och i förlängningen förhindras.

Priset kommer att överlämnas till professor Joan Rose av Kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni 31 augusti under årets Världsvattenvecka i Stockholm.