Logga in

Hon bryter manlig dominans

Publicerad
8 mar 2016, 09:07

I dag är det den internationella kvinnodagen, men i byggbranschen är den manliga dominansen total. En som bryter mönstret är Fredrika Romin, 20 år. Hon är VVS-lärling på VVS-Metoder i Västberga i Stockholm, trots att vissa i omgivningen avrådde.
– SYO-vägledaren tyckte att det var en återvändsgränd att bli VVS-montör, vilket är helt fel. Jag känner mig stolt över att ha varit med och byggt ett hus som sen står där och fungerar, säger Fredrika Romin.

VVS-Metoder startade 1979 med affärsidén att bedriva rörentreprenader, något som man gör än i dag. Men det ovanliga med företaget är att det finns tre kvinnor bland företagets 29 VVS-montörer. Det innebär att drygt tio procent av VVS-montörerna är kvinnor – genomsnittet för VVS- och byggbranschen ligger på 1 procent.

Fredrika Romin säger att hon inte har drabbats av diskriminering under de fyra år som hon varit på VVS-Metoder, möjligen positiv särbehandling.

– Det handlar också om inställning, hur man ser på jobbet, om man ser det som tungt och skitigt eller som en spännande utmaning. Uppenbarligen är jag duktig på det jag gör, annars hade jag inte fått stanna. Jag känner mig stolt över det jag gör, att jag har varit med och byggt ett hus som sen står där och fungerar.

I april avlägger Fredrika Romin sitt yrkesprov på IUC i Katrineholm.

Varför valde du att utbilda dig till VVS-montör?

– Jag har alltid haft det lätt för mig och hade höga betyg i grundskolan. Jag valde VVS- och fastighetsprogrammet på Refis (branschens egen skola, red anm), eftersom jag ville göra något praktiskt. Dessutom insåg jag att man snabbt kunde komma ut i arbetslivet genom programmet, konstaterar hon.

– Trots att SYO-vägledaren felaktigt påstod att VVS- och fastighetsprogrammet var en återvändsgränd så förstod jag att en sådan här yrkesutbildning öppnar dörrar för andra jobb, som VVS-ingenjör. Jag kanske inte jobbar som VVS-montör när jag är i 50-årsåldern, utan är då ingenjör eller projektledare, efter att ha skaffat behörighet för högskolan, resonerar Fredrika Romin, som tycker att det är hög tid att få bort lågstatusstämpeln på VVS montörsyrket.

Läs mer om VVS-lärlingen Fredrika Romin i VVS-Forum nr 3/2016 som utkommer 23 mars.

Teckna en prenumeration på VVS-Forum här.