Logga in

Nya marknader för installatörer

Publicerad
4 feb 2016, 10:38

Med ny avancerad styrning kan fastigheternas driftkostnad sänkas med mellan 15–30 procent. Enbart i Sverige handlar det om besparingar på flera tiotals miljarder kronor per år. Den bedömningen gör flera initierade aktörer som intervjuas i VVS-Forums nya serie om Internet of Things (IoT) i bygg- och installationssektorn.

Både Skanska och NCC räknar med genombrott för IoT de närmaste åren. Skanska har byggt sin första kontorsfastighet i Helsingborg där den nya tekniken används. Det är en av världens mest energieffektiva byggnader, enligt Skanska.

Skanska Installation ligger långt fram i förberedelserna och ser som installationsföretag stora möjligheter med IoT.

– Energibesparingar, bättre inneklimat och driftoptimering är de tre viktigaste drivkrafterna för IoT i byggbranschen, Per-Ola Jönsson, vd för Skanska Installation.

– Jag ser en väldig möjlighet för installationsföretagen att bredda sitt erbjudande mot fastighetsägarna och komma in på en ny marknad genom samarbete med andra aktörer som General Electric, Schneider Electric och Siemens. De blir viktiga leverantörer för oss och vi kan därmed erbjuda våra kunder IoT-baserade tjänster och produkter, tillägger Per-Ola Jönsson.

Läs hela den första delen om IoT i bygg- och installationssektorn.

Teckna en prenumeration och få tillgång till de andra tre delarna av IoT i bygg- och installationssektorn.