Toppnotering för ROT under december

Publicerad 25 jan 2016, 08:03

I december förra året noterades den hittills högsta siffran på utbetalningar till utförare i samband med ROT-avdraget sedan avdraget infördes år 2009, nära 3,4 miljarder kronor.

Decembersiffran för 2015 blev dubbelt så hög som siffran för 2014, 3,4 miljarder kronor mot 1,8 miljarder. För helåret 2015 utbetalades knappt 20 miljarder kronor för ROT, en ökning med drygt 3 miljarder från året innan.

Skatteverkets förklaring till ökningen är inte oväntat försämringen av ROT-avdraget från årsskiftet och som regeringen aviserade redan våren 2015.

Siffrorna för december är dock preliminära. Arbeten som betalats av kund till utförare i december förra året handläggs även under januari. Det är utförarna som ansöker om utbetalning från Skatteverket. Därför påminner nu Skatteverket om vad som gäller för utbetalningar.

– Utförarna måste ansöka om utbetalning senast 1 februari för arbeten som betalades av kunden under 2015. Kommer ansökan in efter den 1 februari blir det tyvärr ingen utbetalning, säger Henrik Westerlund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i ett pressmeddelande. 

Här finns mer statistik om ROT- och RUT-avdragen på kommun-, läns- och riksnivå.