Logga in

Lärlingsprogram för blivande företagare

Publicerad
29 jun 2015, 16:53

ALMEDALEN. Den störste entreprenörprofilen på Gotland, Pigge Werkelin, har ett recept på hur generationsskiften i företag ska kunna lösas smidigare. Han menar att ägarpraktikprogram eller entreprenörsprogram med mycket tid ute på företagen bör inrättas.

 

50 000 företag kan stå inför ett generationsskifte den närmaste treårsperioden, enligt uppgift från Linköpings universitet. Och enligt en ännu ej publicerad rapport från organisationen Företagarna så bedömer mer en 30 procent av deras medlemsföretag att de inte kommer att hitta en efterträdare och därför tror på en nedläggning av företaget.

Revisionsföretaget Grant Thornton arrangerade ett seminarium där frågan var vilka som ska ta över alla de tusentals företag som står inför ett ägarskifte.

Gotlandsentreprenören Pigge Werkelin menade att man måste underlätta för de företag som inte hittar en efterträdare.

– Inrätta ett lärlingsprogram för företagande, ett ”ägarpraktikprogram” eller ”entreprenörsprogram” där tiden inte ägnas åt att sitta i skolbänken utan där man är ute på företagen på riktigt, sa han.

Läs mer om generationsskiften i förra numret av VVS-Forum där två företag valt olika lösningar. Läs också mer om Almedalsseminariet i nr 8/2015 av VVS-Forum som utkommer den 28 augusti.