Logga in

Vinnarna i årets pepparkakshustävling

Publicerad
22 dec 2014, 09:11

En pepparkakshusversion av Gasklockan i Hjorthagen, Stockholm, vann publikens pris och fick dessutom ett hedersomnämnande av juryn vid Arkitektur- och designcentrums årliga pepparkakshustävling. Rekordmånga bidrag kom in till årets tävling, enligt ett pressmeddelande.

På temat ”Rum för alla” uppmanades hugade pepparkakshusbagare att släppa loss kreativiteten kring stadens rum och bygga hållbara lösningar för framtiden. Pepparkakshusen finns nu att beskåda till och med den 7 januari 2015 på Arkitektur och designcentrum i Stockholm.

De tävlande har delats in i tre kategorier: Upp till 12 år, Alla andra som bakar samt Arkitekter, formgivare och bagare.

Nytt för i år är specialpriset Årets konstruktion som delas ut av byggföretaget Skanska.

Juryn utser en vinnare i varje kategori. Pris utgår även till publikens favorit där allmänheten har röstat.

Här är några av årets vinnare:

Publikens pris samt ett hedersomnämnande fick Maria Ros för ”Gasklockan i Hjorthagen”. Motivering lyder: ”Sofistikerad storsatsning som gick hem.  Porträttlikt utförande med stor precision. Vi ser fram emot när gasklockan öppnar på riktigt.”

Lina Snidare Betnér vann i kategorin upp till 12 år. Juryns motivering: ”En oemotståndlig idé, en godisdröm dit alla är välkomna. Härlig öppen planlösning med trampolin.”

I kategorin Arkitekter, formgivare och bagare vann Andrea Brandén och Gustav Johansson med motiveringen ”snygg konstruktion som vi gärna vill uppleva i verkligheten”.

Det nya konstruktionspriset gick till pepparkakstivolit som klass 3A i Snättringeskolan gjort. Motivering:” Blandat byggmaterial med olika hållfasthetstyper har använts på ett lekfullt sätt. Här har man balanserat konstruktionen mellan stabilitet och stort mod.”

Juryn har bestått av Dilsa Demirbag, författare och journalist, Alexandra Laurén, regionchef på Skanska Nya Hem Stockholm, Sébastien Boudet, bagare och konditor, Gustaf Karlsson, arkitekt, Lotta Kühlhorn, formgivare, författare och illustratör samt juryns barnrepresentant Nomi Demirbag-Sten.