Logga in

Han tröttnade på plastpåsarna från grossisten: ”Det är otroligt”

Publicerad
31 aug 2021, 06:00

VVS-montören och företagaren Magnus Norrheden öppnade paketet från grossisten och såg hur kartongen var full av plastpåsar – en för varje liten pryl. Han tycker att debatten om plast är hycklande.

När han fick hem leveransen från Ahlsell var sakerna, “klämringskopplingar, skruvar, muttrar, lite sådana smågrejer”, förpackade enskilt i små plastpåsar. Magnus Norrheden lade upp bilden på försändelsen i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser och skrev att det är dubbelmoral att först få betala för en plastpåse i butik och sedan få en massa påsar när man beställt hem ett paket.

Läs också:
”Hur dumma var vi som använde plaströr?”

Läs också:
Allmännyttans expert: ”Renovering är årtusendets hållbarhetsdilemma”

– Det är helt otroligt. Min högst personliga uppfattning är att det inte är påsen man tar i butiken som är problemet utan småplasten som allt är paketerat i. En påse jag tar i butiken fyller jag åtminstone med avfall så att den kommer till användning en gång till, det gör inte de här småpåsarna. Jag förstår inte varför den ena plastpåsen ska kosta men inte den andra, säger han.

Inlägget skapade diskussion i gruppen och fick en hel del medhåll, men också mothugg.  Magnus Norrheden har förståelse för att det inte är en helt enkel fråga att förpacka produkter. 

– Jag tror inte det är lätt för någon. Ett tag skickade grossisterna ut tio kartonger per beställning, det kom en kartong för varje grej man köpte och det är lika fel det. Men för min del så skulle man lika gärna kunna stoppa ned grejerna direkt i kartongen helt utan plastpåsar, säger han.

På Ahlsells lager i Hallsberg arbetar Anton Holm som driftchef. När det gäller förpackandet av beställningar brukar återkopplingen från kunder låta tvärtom, merparten vill istället ha mer separering och inslagning av de olika sakerna de köpt, säger han.

– Om vi lägger ned tre olika artiklar lösa i en kartong så får vi feedback från kunder som undrar varför vi inte har packat in dem. Det handlar delvis om att folk vill kunna sortera godset lättare. Det är också en kvalitetsfråga, vissa artiklar kanske inte mår bra av att ligga tillsammans med andra, de kan repas och få skador, säger han.

Läs också:
Byggmaterial stor del av bostäders klimatpåverkan

 – Vi plockar oftast inte ned hela förpackningar eftersom många beställer styckevis. Vi skulle vilja skicka helförpackningar men systemet är uppbyggt på att vi ska plocka i styck. Det är tricksigt, ett utökat ehandelsflöde driver också på en annan typ av emballering och förväntningar på den.

Målet är att minska på plastförbrukningen, men hur det ska göras är, och kommer att fortsätta vara, något som är under ständig omprövning.

– Vi testar kontinuerligt vad som är bäst. Vårt mål är givetvis att minska på all förbrukning av emballage oavsett om det är wellpapp eller plast och vi gör kontinuerligt utvärderingar av material. Vi har till exempel testat att lägga saker i papperspåsar, men de har gått sönder lättare.

Så ni är i lite av en sökande fas just nu när det gäller förpackningar?

– Det är vi alltid. Vi måste testa nya lösningar hela tiden.