Logga in

IUC tvingas säga upp personal

Publicerad
10 mar 2015, 10:37

IUC (Installatörernas Utbildningscentrum) tvingas säga upp totalt fyra personer. Därutöver blir det färre uppdrag till ett antal konsulter. Bakgrunden är att många ansökningar fått avslag av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH).

– Av 17 ansökningar beviljades bara 4 distansutbildningar av MYH i år. Utöver dessa har vi sedan tidigare tre starter av VVS-ingenjör i Katrineholm, Göteborg och Malmö. Sammantaget uppstår därmed en arbetsbrist hos IUC, säger Marcus Andersson, vd på IUC.

Nu tvingas alltså IUC säga upp tre personer i Stockholm och en i Katrineholm. Detta trots ett stort intresse för IUC:s utbildningar.

– Vi har ett enormt söktryck på våra beviljade utbildningar och flera hundra intresseanmälningar till de etablerade utbildningar, som inte blev beviljade, tillägger han.

– Inom yrkeshögskolan har nio av tio arbete efter en hyfsat kort anpassad utbildning, säger han och tillägger med emfas att regering och myndigheten verkligen bör fråga sig om det är samhällsekonomiskt och hållbarhetssmart att bevilja så hög andel av spa- och kroppsvårdande utbildningar på bekostnad av bygg-, VVS- och omsorgsbranscherna.

Marcus Andersson menar att om företag och branscher ska satsa på utbildningar med hög kvalitet så måste utbildningarna beviljas för längre perioder än två starter. Modellen i dag fungerar inte, hävdar han, eftersom den lockar till sig lycksökare där inga investeringar eller utrustning krävs.

– De kan snabbt plocka fram en utbildning, där man i princip bara har ett klassrum och en lärare. Detta går inte i yrken där mycket teknik krävs.

Marcus Andersson tillägger att han också skulle vilja fråga myndigheten hur de bedömer kvaliteten på en YH-utbildning/utbildare? Enligt forskning så tar det mellan 10–13 år för en ny utbildning att sätta sig i Sverige.

– Här prioriterar generaldirektören korta ledtider med många olika aktörer, där den ene får ett år och en annan ett annat år. Det främjar inte de som planerar att söka en yrkeshögskoleutbildning. Ena året finns utbildningen, andra året inte.

Marcus Andersson uttrycker också sin förvåning över hur en ny aktör med inget renommé överhuvudtaget blir beviljad framför en YH-utbildning med dokumenterad kvalitet. Han framhåller att han även sett skräckexempel på hur utbildningar med många anmärkningar fått sin ansökan beviljad.

– Detta är mycket anmärkningsvärt, säger han. Ska inte en utbildning med god kvalitet och inga påpekanden prioriteras?

Läs mer om uppsägningarna på IUC i nästa nummer av VVS Forum (3/2015) eller teckna en prenumeration här.