VVS-montören Mattias Mattsson på Nytorps Rör testar exoskelettet. Foto: David Lagerlöf

Skelettet som kan stötta trötta axlar

Publicerad: 19 november 2020 Text: Eva-Maria Fasth

Att arbeta med armarna över huvudet är påfrestande. Mattias Mattsson, VVS-montör på Nytorps Rör, har testat att borra i bergväggar med tunga maskiner med hjälp av ett exoskelett.

Ombyggnaden av Sveriges största avloppsreningsverk, Henriksdals reningsverk i Stockholm, har pågått i flera år och kommer inte vara klart förrän 2029.

Varnar för hantverkarbilar med dubbla golv "Kan bli som en kniv"

Verket är till största delen insprängt i berg och omfattar cirka 300 000 kvadratmeter och har cirka 18 km tunnlar.

Djupt inne i berget arbetar Mattias Mattson, VVS-montör på Nytorps Rör.

Mattias Mattsson , VVS-montör på Nytorps Rör, tycker att  exoskelettet är smidigt. Foto: David LagerlöfHan var lite skeptisk först när Hilti kom till arbetsplatsen och visade exoskelettet.

– Jag hade ingen aning om vad det var för något. Nu har jag provat exoskelettet i några dagar och tycker att det är ”smidigt”, framför allt när jag borrar i bergsväggarna med tunga maskiner, säger Mattias Mattsson.

– Ofta har jag armarna ovanför huvudet, något som i vanliga fall är skitjobbigt. Men det gick mycket lättare nu, det känns bekvämt. Det är så smidigt att ha på sig, man känner knappt av att man har det på sig. Det är ett jättebra hjälpmedel, till exempel när man står i en skylift och ”proppar”, säger han.

Arbetsmiljöexperten ringar in de vanligaste arbetsskadorna hos montörer.

Finns det några nackdelar med exoskelettet?

– Det går inte att använda i trånga utrymmen, som det finns gott om här i Henriksdals reningsverk. Det måste vara fritt för hela kroppen, men på vanliga arbetsplatser tror jag att exoskelettet funkar väldigt bra, menar han.

Exo 01 heter Hiltis nya exoskelett, som lanserades i augusti och som har utvecklats av det nederländska ortopedföretaget Ottobock. Många andra exoskelett drivs med batterier, men Exo 01 är ett så kallat passivt exoskelett. Det ska förstärka användarens egen styrka och minska överansträngningsskador på byggarbetsplatser Avsaknaden av batterier gör också det här exoskelettet lättare (det väger under två kilo).

Exoskelettet fungerar som en stödstruktur för överkroppen där armarnas vikt förs ner på höfterna med hjälp av kabelbaserad mekanisk teknik.

Björn Jansson sadlade om från bygg till friskvård: ”Jag har kört över min kropp för många gånger”

Enligt Ottobocks forskning minskar toppbelastningen på musklerna med 47 procent tack vare exoskelettet.

– Som ett resultat kan den här typen av arbete utföras under en längre tidsperiod med mycket större produktivitet, anser Sönke Rössing.

VIDEO: Se filmen där VVS-montören Mattias Mattsson berättar om hur det känns att använda exoskelettet.

Några användningsområden för exoskelettet är:

  • Montage av ventilationskanaler och ventilationsutrustning ovanför huvudet.
  • Montage av sprinklers ovanför huvudet.
  • Montage av rör ovanför huvudet.
  • Montera kablar och ledningar ovanför huvudet.
Fler nyheter

6 heta värmepumptrender

22 jan 2021 | 99 procent kan väl knappast ha fel? Här kommer sex tunga argument för att de tillfrågade installatörerna och återförsäljarna har rätt när de tror p...