Logga in

”Världens chans att profitera på omställningen”

Publicerad
2 maj 2019, 09:40

Han vill rädda världen – och tjäna bra med pengar. Chefredaktören möter VVS-aren Håkan Hedberg som nu leder elgrossisten Rexel.

Ni har som företag engagerat er i samhällsfrågor – varför är de angelägna för en grossist?
– Vi har bara ett jordklot och för att ha det kvar måste vi börja ställa om. Vår bransch befinner sig i zenit för den omställningen men vi kommer inte att klara det själva. Det måste ske i partnerskap med andra men för vår del så har vi bestämt oss: vi ska vara med och ställa om världen. Vår sektor kommer att vara en av de absolut mest spännande att jobba i de närmaste tio-femton åren.

Hur gör ni detta?
– Vi har tekniska experter inom olika energiområden, vi skapar bryggor till politiken och till fastighetsägare, bland annat i Almedalen, vi vågar tänka annorlunda och vi krokar arm med elinstallatörerna.

Det låter ju fint att rädda jorden. Men jag gissar att det är en affärsidé som ni tjänar pengar på.
– Absolut, sektorn har världens möjlighet att profitera på den omställning som krävs.

Fredrik Karlsson mötte ventilationsprofilen Hillevi Skötte

Hur ser du på teknikutvecklingen?
– Vi kan ta enorma steg när allt blir uppkopplat. Digitalisering innebär att vi kan samla in en massa information. Det finns en intelligens i datan och vi vet ännu inte allt vi kan göra med den. Men här finns möjligheter.

Vad blir er roll?
– Vi har gått från att bara sälja produkter och jobbar mer proaktivt, går ut till kunderna och berättar vilka lösningar vi kan erbjuda. Men installatörerna behöver också bli mer aktiva och gå ut och erbjuda helhetslösningar till kunderna.

Har installatörerna kompetens och vilja att ta den rollen, som du ser det?
– Det finns en hel del installatörer som vill detta även om det inte är alla. Traditionen finns inte men de kommer inte att klara sig om de inte ställer om och blir mer rådgivande åt sina kunder. De måste höja blicken, se vad som händer och fundera på hur de kan ha en plats i det.

Fredrik Karlsson mötte Instalcos Per Sjöstrand

Du har tillbringat det mesta av karriären i VVS-branschen men är nu på elsidan. Vad skiljer?
– Det är väldigt lika kulturer, fast just nu har el lite större samhällspåverkan då allt ska vara uppkopplat, vilket kräver el. Det finns fler kontaktytor mot styrning för el och mer system- och funktionstänk.

Varför behövs egentligen grossister, kan inte installatörerna handla direkt från tillverkare?
– En del tillverkare säljer direkt utan grossister i dag men de flesta ser värdet av att gå via oss. Det är fortfarande så att vi erbjuder kunderna en leverans från flera leverantörer vid ett tillfälle, det spar tid. Produktfloran blir bara större och större, då är vi en hjälp i att hitta rätt lösningar för kunden.

Det rasade en debatt om grossistpriser under hösten. Har ni också listpriser som är så höga att ingen betalar dem utan alla har jätterabatter?
– Vi tycker att större inköpsvolym hos oss ska ge lägre pris men det är ett bekymmer när installatörerna använder vår prislista för prissättning mot kund. Det är inte vår roll eller vårt ansvar att sätta de priserna.

Fredrik Karlsson mötte Claes Seldeby, vd för Ahlsell

Var finns branschen, Rexel och Håkan Hedberg om 10 år?
– Branschen är en del av ett större ekosystem i en digitaliserad värld full av möjligheter. Rexel och jag själv är del i det.

 

Håkan Hedberg. Foto: Cecilia Larsson LantzHåkan Hedberg

Ålder: Fyller 50 i sommar.
Familj: Gift, 4 barn 8, 11, 21 och 24 år.
Bor: Hus i Bromma.
Utbildning: Drifttekniker.
Karriär i korthet: Gått hela vägen, från butik till koncernchef på Alvesta VVS, därefter Ahlsell samt vd på Comfort-kedjan och Mekonomen.
Aktuell: Vd för Rexel.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Kollar säljstastiken i mobilen, duschar och gör frukost åt familjen.
Ditt senaste hemmafix?
– En wifi-lösning till luftvärmepumpen i fjäll­stugan.
Vad ligger på nattduksbordet?
– Lee Childs senaste, Paste Tense, som jag inte börjat på än.
Dold talang?
– Jag var DJ i unga år.
Hur sportar du helst?
– Löptränar två-tre gånger i veckan, senast i morse.